Vinst mot Stugsund!

Igår vann vårt SFFT lag kryddat med A-lagsspelare mot division fyra laget Stugsund.
Jag var inte på plats då jag och mina döttrar fortfarande är sjuka men fick på telefon av Henrik höra att Adde satte en straff, Ivan låg bakom ett självmål och pojken Enarsson gjort ett. Stugsund hade reducerat två gånger men vi vann med 3-2. Vidare spelade också Alex, Mackan, Felix och Strid med talangerna denna match. Skönt med seger!

Som sagt, själv är jag sjuk fortfarande och nu har jag också smittat Hilma och Selma som båda har hög feber. Detta påsklov har inte direkt sett ut som jag drömde om när det startade. Massor av möjligheter till roliga aktiviteter och träning har bytts till leda, snor, host, mediciner och gråtrist vardag...Ska man se det positivt har vi ingen match till helgen och jag förlorar ingen inkomst. Men kul , det är det INTE!

När jag ligger och tycker som mest synd om mig och de mina upptäcker jag igår att matchen mellan Real och Barca sänds på trean, en av få kanaler jag har. Gud är god ibland!

Matchen inte den höjdare man hade hoppats på, när Real i andra började pressa högre upp i banan och släppte handbollsförsvarstänket får de Pepe utvisad. Något jag siade om i bloggen för några inlägg sedan då Pepe i första matchen med tur och viss skicklighet befann sig på den hårfina balansen mellan hårt och fult spel. I denna match visade han Dani Alves ett sträckt ben och alla dubbar då Alves sparkar bollen, rött direkt. Sedan började Messi show som så många gånger förut och ingen kan väl säga emot att han är den klart bästa offensiva spelaren genom tiderna. 
Sedan uppskattar jag ändå sådana spelgenier som Xavi och Zidane mer men när det kommer till att skapa målchanser, soloräder, luriga små instick/väggspel och rapphet då har det aldrig funnits någon som slår Messi på fingrarna.

Manchster United är såklart i final och nu blir det en final mot Barca, grymt! Men hur ska Barca kunna stoppa världens bästa spelare med grå tinningar, RYAN GIGGS?

Jag missar vad det verkar kvällens träning, skit.
Men imorgon hoppas jag på ljusare tider!

Tjingeling!Baksmälla

När jag var 24 år sa jag dagen efter match -"Man är inte 18 längre"...Nu är jag 34 och igår spelade jag med något skit i kroppen i ökenhetta och idag förstår jag vad underbart pigg och allert jag ändå måste vart då jag var 24...Känns som om jag blivit inslängd i en torktumlare, fått lungorna fyllda med bensin och sedan blivit överkörd av Panteras turnebuss...

I vanliga fall hade jag också legat och snurrat i sängen fram till småtimmarna i sängen och förlorat massor med sömn, det blir oftast så då jag vart dålig och resultatet gått lite emot. Men igår vet jag varför jag inte kom upp i den standard man kan kräva och då är jag lugnare, dessutom mötte vi ett lag jag spått som ett topplag på bortaplan i plötslig hetta, en poäng är ingen katastrof....men det känns tungt då det kom så jäkla sent!
Men sovit inatt mellan hostattackerna från mig, Selma och nu också Hilma, det har jag kunnat!

Vi hade kunnat heta Hille, vart topptippade och torskat mot en nykomling och fått spelare utvisad och avstängd till nästa match....

Roligt när det skrivs om våra matcher, vare sig det är tidningar, sådana som jag som kanske ger en bild vinklad i vår favör, lagens hemsidor eller tyckare i stort. Ser att Dennis lagt en del tid i att skriva om vår match och det är kul:
http://denkologi.blogspot.com/
Både ris och ros kan jag läsa och en match kan ses i så många olika vinklar, det är riktigt kul! Kjell Rosen säger t.ex. i tidningen:
"– Det var de mest tafatta 80 minuter jag sett Rengsjö göra på mycket länge, sade tränare Kjell Rosén, lika nöjd med poängen som missnöjd med spelet"
Är det då Rengsjö som är tafatta eller är det vi som gör något rätt? Lika som om att jag igår skrev att vi gick ned i kvalitee sista kvarten men sanningen kanske är lika mycket att Rengsjö blev lite mer desperata, lite hetare och vi var lite väl rädda om våra poäng och istället för att spela bollen mellan oss gav vi bort initativet med längre chansbollar...Då får de några gratishörnor och på en sådan kvitterar det, så att vi bara ska skylla på en fast situation är inte hela sanningen, hade vi spelat i 90 minuter som vi spelade i 80 hade inte Rengsjö fått chansen att kvittera på en fast situation.
Håller med "Denka" när han skriver att det inte kändes som ett derby och seriepremär. Den rätta intensiteten fanns inte där och jag tror att båda lagen led av premiärnerver och värmen och båda lagen kan bättre. Sedan finns det en hel del där jag inte tycker lika men det håller jag för mig själv...

Rengsjö spelar 4-1-4-1 i försvar och jag tycker de har de problem vi hade i det systemet ifjol, lagdelarna blir lite för raka och spelar man förbi deras fyra mittfältare finns fina lägen att straffa dem. Tyvärr hade vi den kvaliteen för sällan igår, nästa gång har vi den förhoppningsvis.


Också är det detta med spelarbetyg som alltid är roligt att läsa, nu både i tidningen och också Dennis ger beröm till spelare i vårt lag. Tidningen ger högst betyg till Viktor, näst bäst till Adam och Holm fick en tumme, plus eller vad det nu är de ger. Dojjor gav Ljusnan förut men nu vet jag inte vad de ger. Dennis nämner hela backlinjen utom en spelare =) (med ALL rätt), och tycker P är den som hotar mest framåt. Och hade P haft lite mer kyla i sina avslutningar hade han gjort ett mål igår..men det kommer nog nästa match! Jag kommer aldrig att ge spelarbetyg här även om det skulle vara spännande att göra det, det stämmer nästan ALDRIG med tidningarna i alla fall...även om jag denna gång till viss del kan hålla med. Men jag, liksom Dennis, tidningar m.m. har ju mina favoriter i laget....men de håller jag för mig själv då jag ingår i laget.
 Jag kan dock inte personligen skilja på våra mittbackars insats igår då båda gör det riktigt bra, är det då det faktum att Viktor debuterar som ger honom högre betyg? Holm hade det lite svårare igår än vad han brukar ha men det får jag ta på mig då jag inte orkade ge honom den hjälp jag normalt ska ge, han mötte också Rengsjös klart bäste spelare..... Än en gång en fråga om smak, liksom detta med HUR man spelar fotboll är...Jag tycker alla gör en godkänd insats, alla kan bättre (framförallt gubben då) och tycker det är riktigt kul att Adam i mål visar att han är den målvakt vi vet att han kan vara.

Rengsjös högerback tycker jag också är den som är bra i Rengsjö men deras spelare framåt som normalt är mycket vassa var rätt så bleka tycker jag.

Kul att se Micke Rosen hoppa in i Rengsjö. En gammal lagkamrat både i hälsingelaget och i SFF, och en till 77:a som fortfarande håller i, kul!Idag vila, mycket mycket välkommet.

Tjingeling!


Kryss med mersmak

En match pågår i 90 minuter, hade den pågått i 80 minuter i kvällens seriepremiär hade jag skrivit att vi vunnit mycket rättvist med 0-1 mot Rengsjö på bortaplan..

Jag trodde att Per Svensson skämtade när han sa att det var 25 grader varmt i Bollnäs men när vi började uppvärmningen fick kroppen en smärre chock av värmen, PUH! Första halvleks höjdpunkt är vårt mål som görs mycket snyggt av Lundström. I en av få överlapp från mig till Holm får Holm ett fint läge att skära in i banan från vänsterkanten. När han stöter på patrull spelar han en tuff passsning i midjehöjd till Lundström centralt. Från 20 meter tar Robert emot bollen med höger och smäller på en halvlvolley med vänstern som går i mål, riktigt snyggt!!
Vi är det något bättre laget spelmässigt och försöker att spela oss fram till lägen. Rengsjö spelade som väntat med längre bollar mot Roos och Wästman som försökte springa sig till lägen bakom vår backlinje ytan att skapa något i första halvlek.

I andra halvlek tar vi över matchen rejält i en halvtimme och har stort bollinnehav på Rengsjös planhalva och skapar en handfull halvchanser mot ett lågt spelande hemmalag. Det kändes som om vi har koll på läget tills det att en kvart av matchen återstår och jag vet inte om vi blir trötta (många i laget har just kommit tillbaka från sjukdom) eller om vi tittade för mycket på klockan istället för att fortsätta spela men Rengsjö får komma in lite i matchen och skapar två skottlägen i skapliga lägen men Wästman drar båda utanför.
Men i minut 85 får Rengsjö en hörna som enligt några i laget inte skulle vara hörna. Tyvärr får en Rengsjö spelare helt själv stå och nicka in bollen i en yta där vi ska ha spelare, surt som fan.
Vi är i slutskedet nära att ta med oss alla poängen efter två sena hörnor som blir mycket farliga men bollen ville inte in i hemmamålet igen.

När domaren blåser av känns det som vi förlorat två poäng, för sett till hela matchen tycker jag, utan att vara allt för enögd, att vi är det bättre laget sett till spel och målchanser.

Laget:
Adam

Tommy   Victor     Simon     Benny

Terje   Robin

P      Lundström         Holm

Stefcho


Bänk: Felix, Mackan, Alex, Adde, Ivan, Strid


Simon, Victor, Lundström och jag har just kommit tillbaka från sjukdom och Victor får debutera som mittback i seriens första match. Kanske bidragande orsaker till att jag på förhand var lite mer nervös än vad jag brukar vara inför match. Ska sägas att Victors första match som mittback gick galant!

Jag led mer än vad jag trodde att jag skulle göra av mina hostnätter den senaste tiden och jag var trött redan efter första halvleken i matchen, nått jag aldrig brukar vara. Ska inte skylla hela min insats på detta, jag var långt ifrån nöjd med mig själv, men kroppen sa helt enkelt ifrån då jag i vanliga fall skulle vilja komma på kanten och kombinera med Holm.

En ny backlinje igen och inget spelmål insläppt mot några ganska vassa anfallare, det kan vi ta med oss.

Sista kvarten får Rengsjö allt för mycket tid på sig att måtta bollar in i farliga ytor från deras mittfält, vårt lag blir för långt och det är något vi måste jobba vidare på för att förhindra....och dessa jäkla fasta situationer!


Två veckor till nästa match då vår första hemma match mot Sund är flyttad p.g.a. ospelbar plan. Då hinner vi som vart sjuka förhoppningsvis bli helt friska och kanske hinner vi få tillbaka några spelare i full träning såsom Strid, Helmersson Robert O, Engström och Pontus.
Spång och Danne A får vi nog vänta på ett tag till....

Läste just tidningen och de skriver också att vi dominerar i 80 minuter, skönt att läsa...Annars brukar det finnas en vilja att skriva lite i de "mindre" lagens favör tycker jag, det är "häftiga" Rengsjö, "vassa" Edsbyn och även Trönö brukar hamna på någon lista då de vunnit någon match men vi måste nog vinna serien för att inte hamna i "negativa" ordalag i tidningen, favoriter till serieseger eller inte....

Trönö förlorar med 5-1 mot Selånger..ingen rolig start men också långt ifrån den lättaste premiärmatchen. Trönö kommer att plocka mer poäng hemma än borta, det kan jag lova!
Edsbyn vinner hemma mot Hille och det tycker jag var väntat. Hille kanske lite överskattade efter förra årets fina fjärdeplats som nykomlingar och Edsbyn på öns konstgräs blir ingen lätt match för något lag. Däremot tror jag de får det svårare borta...
Sund - Heby 1 -2. Två lag jag vet mycket lite om. Vi möter Heby i vår nästa match...Då ska vi ha första trepoängaren!
Huge - Avesta 1 -1 Det i mina ögon mest oväntade resultatet i den första omgången även om jag också tippade Sjötull seger mot Brynäs men där Brynäs vann med de siffror jag gissade till Sjötull 3-1.
Huge är ju det lag de flesta tippat i absoluta toppen med all rätt efter deras senaste årens placeringar plus årets förstärkningar. Men att de kryssar hemma mot det lag jag skulle tippa topp tre från slutet (dock bara på lästa försäsongsresultat och det faktum att de är nykomlingar) tycker jag är omgångens skrällresultat.


Nu ska jag och vår minsting Selma hosta ikapp i sängen....

Tjingeling!Seriepremiär!

Ikväll är det då äntligen dags för seriepremiär! Rengsjö - SFF, kl 17.00 Solrosens konstgräs i Bollnäs.
Igår körde vi två timmars träning i DINA hallen med taktikgenomgång av Henrik och slipning av fasta situationer. Hallen hade i denna underbara värme förvandlats till ett växthus och trots en mycket lugn träning tappade jag otroligt med vätska och tömde fort vattenflaskan.

Nu släpper jag inte startelvan här, kan ju vara någon Rengsjö anhängare som letat sig hit, chansen är väl inte stor men den fördelen ger jag inte bort innan match.
Lite bekymmer finns innan match och utan att säga för mycket liknar vår sits den som Elfsborg hade i sin match mot Malmö igår:

"Trots att Elfsborg saknade fyra mittackar (Jon Jönsson, Martin Andersson, Anton Lans, Johan Sjöberg) prickade hemmalaget helt rätt med Daniel Mobaeck som central försvarare. Kollegan Andreas Augustsson gjorde dessutom viktiga 1–0."

Och deras match slutade med vinst 3-0 mot Malmö...Jag hoppas jag kan återkoppla till deras positiva utgång senare ikväll....

All fotbollsträning, fysträning och taktikgenomgångar vi har gjort sedan mörka November har gjorts med fokus riktat mot denna dag, nu är den här, älska läget!


Min uppladdning blir idag att först att äta en brakfrukost, sedan olja in altanen, sedan vika ett berg med tvätt, sedan leka med mina döttrar, ta en promenad, äta rejäl lunch, vila lite och sedan fokusera på match.
Jag är inställd på att göra min livs match, sedan får vi se hur långt mina tankar räcker i praktiken...

Strålande sol och derby, kan man hoppas på 500 personer i publiken?


Nu laddar vi!

Tjingeling!


Positiva bilder

Två dagar till premiär och visst känns det redan att något är på gång. Jag har på senare år tvingat mig själva att inte tänka för mycket på kommande match för tidigt. När jag ibland ändå gjort det har jag fått mental energiläckage och jag har kännt mig trubbig och slö i huvudet på matcherna. Men visst tänker jag på seriepremiären lite då och då varje dag och jag känner bara en längtan och trygghet i huvudet, jäkligt skönt!

Samtidigt är jag glad att det är två dagar kvar då vi har har baciller som verkar gå runt i laget. Jag själv har svårt att bli av med en hosta som hemsöker mig på nätterna och det är tyvärr fler i laget som har en del förkylningssymptom...
Förhoppningsvis är alla pigga och redo på Måndag, men som jag sagt förr, i år har vi en stor trupp så den där paniken över spelare som är otillgängliga är inte lika påtaglig som den var t.ex. ifjol. Men det optimala är ju att Henrik och Nåjde verkligen får ha många spelare att välja mellan på varje positiion.

Alla förbereder sig olika inför match och efter att ha fått bibeln Offside är det ganska faschinerande att läsa om Åtvidabergs målvakt och hans rutiner inför match, sjukt. Dock hade vi en sak gemesamt, jag duschar också gärna innan matchen efter uppvärmningen...

Imorgon sista samlingen innan premiären i Bollnäs. Träning 13.30 och då ska vi slipa på de sista detaljerna
...Och förhoppningsvis får vi reda på laget som startar och matchtruppen.


Idag tjuvstartar vår serie med match mellan Sjötull och Brynäs. Skulle jag spela på den matchen skulle jag spela 3-1 till Sjötull och att Brynäs mål görs av Omar Gudji....

Med två dagar till seriepremiär vill jag gärna jobba med positiva bilder i mitt huvud. Här kommer några kort som hjälper mig på traven...

       


Glad Påsk på er allihopa!

Tjingeling!

Petter Hansson

Petter Hansson, eller "Moris" som dåvarande mittbackskollega i juniorallsvenska laget Hasse Thapper brukade kalla honom p.g.a. hans morotsfärgade hår, är den spelare jag spelat med och kännt som nått längst i fotbollskarriären.
Efter knattteår i Stugsund gick han till SFF och var ingen stjärna där och inte heller i S/L Hockey där jag också spelade med honom. Men i ett vinteruppehåll från fotbollen, jag skulle gissa årtalet någonstans 92/93 hände något med honom. Från att ha varit en ok spelare i både hockey och fotboll, men nött en del bänk, började han att dominera i båda. Det handlade till viss del om fysik men även mycket om självförtroende och en stark mentalitet i övrigt. Plötsligt vann han alla nickduller och allt närkampsspel och var oerhört följsam i försvarsspelet. Han har aldrig vart teknisk men ändå kommer jag ihåg när vi mötte Slätta borta i dalarna i division tre då han helikopterfintade bort två pressande forwards som siste man, snacka om självförtroende!
Vi fick Hasse Olsson som tränare i A.laget och Hasse hade känningar i Halmstad och Petter fick provspela och fick såklart ett kontrakt. Efter några säsonger i Allsvenskan med bl.a. ett SM guld fortsatte han till Heerenveen, Landslaget, Rennes och nu Monaco. Även om han haft det tungt den sista tiden i sitt klubblag har han en fantastisk karriär att sitta och tänka tillbaka till den dag han slutar.

Jag träffade Petter första gången då jag blev vald att vara ledare i fotbollsskolan med honom och vi var ledare där i två-tre år och hade bl.a. en skön liten rödhårig, lillgammal lirare dessa år som vi hade mycket roligt med. Hans namn var Emil Hedestig och är nu involverad i Djurgårdens ungdomsorganisation på något vis, men det är en helt annan historia...(dock visar den på att jag inte är purung längre) Det jag minns bäst från fotbollsskolan är annars när Petter skickar iväg en stenhård vrist i ansiktet på en stackars kille som nästan gjorde en bakåtvolt på planen, det enda barnet som hade sin förälder där och tittade....(han överlevde i alla fall)

Några år senare köpte jag Petters monster till moped. En hyper trimmad MT-50 som lät som något som just kommit ut från helvetet. Jag älskade mopeden men det gjorde inte min engelskalärarinna som gav mig en daglig utskällning för att min moped lät så mycket när jag kom på morgonen. Jag försökte förklara att det var ett hål i förgasaren men det örat ville hon inte lyssna med....konstigt.

Ett annat minne från Petter är när han kliver ut från "tefatet" på strömingsleken. En karusell som snurrade så mycket att G-kraften tryckte upp dig mot väggen och gjorde dig så in i helvete yr (och detta BETALADE man för).
Petter hade åkt turen före mig, hade inte pallat snurret och kom ut och spydde en kasakadspya så att det stänkte upp i mitt öga och sved som tusan!

Ett annat minne är när vi blir överfallna av ett gäng på stan i Göteborg på Gothia Cup och Petter backar inte och efter diverse smällar rinner blodet, nä, sprutar blodet ur Petters näsa men han går med den rinnandes hela kvällen. Vi skulle till Ljusne damlags skola för att fria men hittar inte dit varav Petter ställer sig mitt i vägen och stoppar en hel bilkö och frågar en rädd stackars dam i första bilen:
-"Öhh bor ni här i Stockholm?"
Tanten blir livrädd och gör en rivstart därifrån....underbart!

Men förutom alla dessa dråpliga minnen är det detta som jag tänker mest på när jag tänker på Petter:
http://www.youtube.com/watch?v=XM6_9YNE21A

Och den här är rätt mäktig:
http://www.youtube.com/watch?v=mXeaW8bD2KE&feature=related

Träffar Petter då och då och han är precis samma "Moris" som när vi var yngre men han har snyggare bil nu..


Tjingeling!

Sundsvallslagen

Jag ska villigt erkänna att jag har haft dålig koll på lagen från Sundsvall i vår serie. Tur då att det finns internet och en sida som denna:
http://www.lokalfotbollen.se/group.asp?group=768

Bara att konstatera att Selånger på pappret och med tanke på att de blev fyra i mellersta norrland ifjol med all rätt ses som en topp fem kandidat. De har till i år också värvat gamle Harmånger? forwarden Christoffer Brännström som visst öst in mål i Svartvik senaste säsongerna, innan det var han spelare i Giffarna Sundsvall.

Skulle jag våga mig på en gissning kommer dessa lag att slåss i toppen:
Huge, Heby, Selånger, Rengsjö och naturligtvis vill, hoppas och tror jag att vi ska finnas med där uppe (skulle vara ett stort tjänstefel att tro något annat).

Mittenskiktet:
Hille, Edsbyn, Sjötull, Trönö

Botten:
Avesta, Brynäs och Sund

Tror förövrigt att det blir en JÄMN serie med EN klar favorit, Huge, annars ganska öppet...Många lag kommer att ta poäng av varandra men jag tror att Avesta får det mycket tufft då jag "internet scoutat" dem lite....

Nu kanske jag bjöd på lite tändvätska till någon, varsågod,  men detta är var jag i dagsläget, utan att ens sett vissa lag, tror att lagen kommer att hålla till i årets serie....
Med detta i åtanke förstår alla att jag tror det blir ett möte mellan två lag som borde vara med någonstans där uppe redan i premiären, Rengsjö och SFF...Idag fyller vår största tjej Hilma 6 år! Grattis! Selma drar till med en underbar kommentar då vi ska sjunga och ge storasyster paket nu på morgonen :
-"Selma, nu ska vi väcka Hilma och sjunga för henne och ge henne paket"
-"Igen?, Igen?, IGEN?"
Hilma har ju fått ett nytt rum i present redan, haft sexårsdisco, idag fyller hon "på riktigt och på Torsdag kommer släkten. Bortskämd? hmm i år blev det kanske lite väl utspritt...och det tycker nog Selma med!


Ikväll styrketräning Active och förhoppningsvis för mig ett löppass. Torsdag träning och på fredag ska jag löpa skiten ur mig. Jag tycker jag har tappat en del då jag var sjuk fyra dagar och då finns det inga genvägar till att känna sig lätt och fräsch igen, bara att tokköra. Sedan vila Lördag, lugn träning söndag, sedan seriepremiär!

Tjingeling!

Motståndarnas genrep.

Har tittat lite på våra motståndares genrep som har sett ut på följande sett (är inte helt säker på att alla är genrepen men tror det):

Brynäs - Valbo FF 3-4
Rengsjö – Färila 2 –3
Trönö – Bollnäs 4-1
SFF – Ljusne 1- 2
Huge – ABK 1-2
Hille – Kungsgården 3 – 1
Heby AIF - Sala FF 3-1
Edsbyn - Strand 2- 1
Stötull - Strömsberg 0 -1

Noterbart att Sjötull endast förlorar med ett mål mot hyfsat divsion två motstånd och i matchen innan vann de mot Trönö med 5-1....och de är tippade att kvala nedåt av spelbolagen.. hmmm
Huge som väntat målsnålt både framåt och bakåt, skulle inte förvåna mig om målet mot ABK kom på en hörna..
Men som sagts i tidigare blogginlägg, träningsmatchers resultat betyder inte mycket när serien drar igång, vilken den snart gör!

Min träning ikväll, fotboll med inslag av konditionsfys, uppvärmning modell "uppfatta/kommunicera", snabbhetsstafetter och en avslutsövning med en del löpning i och naturligtvis tävling i detta moment men jag har tyvärr glömt bort vilka som vann....(gör jag ALLTID då inte mitt lag vinner). 17 man, helt ok.

Målbilder med betoning på MÅL av världens snyggaste lag:
http://www.youtube.com/watch?v=XA61tHTzttA


Tjingeling!


Gefle!

Vilken jäkla skräll som Gefle bjuder på ikväll, riktigt kul! Örebro borta är en match som jag tror att alla lag i allsvenskan ser som en av de tuffaste och den vinner Gefle med 2-3, imponerande. Lantto är tack och lov bättre på att spela fotboll och göra mål än vad han är på att dansa (Hedvalls bröllopsfest, annars hade Jonas spelar i division sex =))
När jag kollar hur det går för Gefle håller jag alltid först tummarna för att Hugosson stukat en fot (elakt) och tittar sedan hur det har gått resultatmässigt. Hugosson är som en seg fjällbjörk som aldrig går sönder, det hade vart kul att se Emil i allsvenskan, om än bara i en halvlek. Men Hugosson ger sig aldrig och är ALDRIG sjuk/skadad, också det imponerande.

Kvällens träning med Henrik och efter diverse sköna övningar trodde några i laget att det var julafton då vi skulle få spela fritt sista tiden av träningen. Och visst var det roligt att spela och tiden flög iväg! Orsaken till att vi inte spelar så ofta är att själva spelet i Dina hallen inte blir speciellt matchlikt 11 mannaspel p.g.a. den begränsade ytan. Då kan vi istället lägga tiden på övningar som ger oss mer i matchsituationer på stor plan.
Men med uppställningen  3-3-1 fick vi med vissa moment i spelet som vi vill ha i vårt spel ute men visst blir det ändå oftast inte matchlikt på stor plan tyvärr. T.ex. kommer vi som spelar försvarare i många avslutslägen vilket vi sällan gör i match och sällan kan man komma i kombinationer som vi vill göra ute.
Men man får väl inte underskatta det faktum att det är roligt att spela

Rengsjö förlorade också sitt genrep mot ett division fyra lag, Färila...Men att det skulle vara två luttrade lag som möts på Måndag, det står på deras hemsida, det håller jag inte med om...Vi kommer INTE att vara luttrade. Vi kommer att vara på tårna, taggade, trygga, fulla av självförtroende och ha en jäkla stark tro på oss själva och det vi ska göra!


Imorgon min träning tillsammans med Ola, sedan träning på Active onsdag, fotboll torsdag, fotboll söndag, sedan är det examensprov! Längtar!

Många spelare att tillgå för Henrik/Nåjde nu, gäller att visa på träning att man ska spela. Ikväll kom Oscar upp och joggade, Engström körde allt utom spel, Strid körde spel, "Bessi" gjorde comeback hos oss efter en sejour med SFFT efter skada. Pontus har gjort en lyckad operation för sina magbekymmer och kan köra igång om tre veckor, Helmer sjuk och Felix lårkänning men annars är det bara Danne A som just nu är långt ifrån spel, Positivt!


Özil bänkad i El classico och jag satt innan matchen och hånade Real som spelade med Pepe, en av få spelare i Real som jag har probem med, "istället" för tysken på mitten (dock med helt andra uppgifter) men det är bara att konstatera att det var ett genidrag av Mourinho. Pepe, på rätt sida galet taggad, hade millimetrarna på sin sida i matchen (var ständigt nära utvisning om han hamnat lite, lite fel) och störde Barcelonas genier Xavi, Iniesta och Messi. Nu får "The special one" mycket skit för att han spelat för defensivt, Capello fick ju t.o.m. sparken efter senaste ligasegern då han spelat för "tråkigt" men jag är helt av uppfattningen att spelar han inte som han gjorde i denna match då blir det pisk med 2-3 bollar mot Barca. Jag har sett många matcher med Real i år, de har delar i sitt spel som vi vill försöka ta med i vårt, och har sett hur de spelar mot "mindre" namnkunniga lag. Ronaldo, Higuain (Benzema), Özil och Di Maria som i stort sett låter restarande sex spela försvarsspel då deras "fyra" blivit bortspelade i första pressen men när de sedan vinner bollen går det snabbt i omställningen, inte bara snabbt, HYPERsnabbt och många mål har de gjort på dessa omställningar. Skulle de förlita sig på fyrbackslinjen plus Kedhira och Xabi i försvarsspelet mot Barca skulle det snabbt bli ihåligt och Barcas instick skulle fira stora triumfer. Jag har aldrig sett t.ex. Di Maria spela så här mycket försvarsspel och det är nog detta som krävs om Real ska ha någon poängchans i resterande tre möten också, kul för publiken eller inte. Själv kan jag faktiskt läska mig på riktigt bra försvarsspel nuförtiden och Real fick ju även några heta omställningar mot Barca även om den vanligtvis superoffensiva fyran nu fick starta från en lägre position.
Men Özil vill jag ha på planen och jag tror att Pepe blir utvisad i nästa match om han spelar i samma position då.

På Onsdag fyller min lilla stora Hilma sex år, time flies!

Tjingeling!


Förlust mot LAIK.

Vi förlorade dagens genrep mot Ljusne AIK i Edsbyn med 1-2. Jag var allt för hängig för att följa med till "Byn" men över telefon uppdaterade Nåjde mig med lite händelser på planen. Han berättade att det var spel mot ett Ljusne som spelade handbollsförsvar med nio man i, eller strax utanför sitt straffområde och kontrade och gjorde det så bra att man skapade två frilägen i matchen varav Blom räddar ett och Anton fäller en Ljusnespelare i det andra vilket leder till straff och mål för Ljusne. Äldre broder Bergenholts hade visst skjutit ett distansskott till 1-0 till Ljusne först. Vi verkar ha haft MYCKET bollinnehav men inte skapat speciellt mycket och då spelar det ju ingen roll hur mycket boll vi än har tyvärr....Men Nåjde var inte alls för nedslagen med "prestationen" och det var inte nattsvart vilket var glädjande. Lundström gjorde vårt mål på hörna.
Jag ska inte sticka under stolen med att jag blev jävligt besviken över att vi förlorar MEN, och det är ett stort MEN, lika lite som förra helgens vinst och fina spel mot stora seriefavoriten Huge innebär att vi vinner serien så betyder inte denna förlust på något vis att vi kommer hamna sist i trean.
Men jag hade hoppats att vi i detta skede av säsongen, med vilka spelare vi än spelar med, alla dagar i veckan hade vunnit mot Ljusne utan att ta någonting ifrån dem. Men samtidigt är detta det fina med fotbollen, Ljusne, taggade till tusen kan jag tänka mig inför att spela mot "storebror" och vi som kanske inte hittar den riktiga tändningen mot ett ganska bra division fyra lag, ja då blir det svårt.
Men nu var jag som sagt inte på plats och vet inte riktigt hur känslan i laget var.
Men en sak är säker, om nio dagar måste alla prestera bättre!


Ligger hemma och saknar verkligen att spela, en frisk människa har tusen önskningar men en sjuk har bara en...ett påstående som stämmer till fullo!

Trönö vinner mot Bollnäs i sitt genrep med 4-1...

Ikväll är det både Manchester derby och El classico men jag har fortfarande bara en suddig eurosport och kanal 1-5....skit

Smsade med min kollega Anna Rådström som är en inbiten, utflyttad ljusnebo och hon läskade sig över resultatet, tur att jag mest jobbar själv i Stugsund nuförtiden...Frugan, även hon ljusnebo som ung, har inte vågat gett några gliringar, hon känner mig för väl vid detta laget tack o lov....

Hilma har sexårs disco imorgon och SFF en hel fotbollsdag i Edsbyn och då blir jag sjuk för första gången på länge...taskig tajming..


I min sjukdom ligger jag och tycker synd om mig själv och letar efter något som kan lyfta mig lite...jag spelar Fifa på playstation men Real Madrids fantastiska lag får med mig vid spakarna stryk borta mot något jäkla skitlag som jag inte hann lära mig namnet på innan jag stängde av och slängde styrdosan i väggen...Då hittar jag denna text av Denka och får tillbaka lite energi....Jag har ju skojat om "Denkas" inlägg om mig i sin blogg på
http://denkologi.blogspot.com/
men ibland har han faktiskt visat god smak i sina texter som i denna inför förra säsongen (hehehe):


"Söderhamn körde fritt fall ur
serien förra året, tappade
några tongivande spelare och
elaka tungor ropade ”fritt
fall” ner i seriesystemet. Där
vill jag ställa mig i vägen och
torna upp min breda bringa
som vägvisare, eller dörrvakt,
och peka på en faktor som
kommer att ändra på denna
negativa resa. Benny Dahlin!
Man hade trots många
underligheter, sinnesnärvaron
att knyta åt sig honom som
tränare, vilket kommer
placera laget på övre halvan
av tabellen. Benny är dels en
respekterad ledare på plan
och på sidan om, han är också
en mycket duktig spelare och
en fotbollsprofil som har en
oerhörd erfarenhet efter 100
år som seniorspelare som
lett till stor kunskap i fotboll,
men framförallt har han ett
blåvitt SFF-hjärta större än
någon annans"

Och visst stoppades det fria fallet och visst hamnade vi på den övre halvan?
Och även om detta är en text med ett år på nacken och även om han inte tycker så längre så gjorde han min deppiga dag lite lättare, tackar =)
(Självgod någon?)

Hoppas att hans tips om årets serie också stämmer....

Imorgon vill jag vara frisk!


Tjingeling!Genrep

Imorgon Lördag genrepar vi mot Ljusne AIK i Edsbyn. Innan matchen ska vi träna en timme på den fina mattan.
Tio dagar till seriepremiär och en träningsmatch kvar, nu är det nära!
Vi kommer att gå runt på alla spelare som är i speldugligt skick, en sista chans i match för spelare att visa att man ska starta i seriepremiären.

 Henrik på tränarutbildning och tyvärr för mig kommer jag högst troligt inte ens att åka med till Edsbyn. Hade redan på min träning i onsdags en sårig känsla i halsen, igår vågade jag inte träna alls då jag knappt kunde svälja och idag har det inte blivit bättre. Allmänt hängig och förjävla ont i halsen men ingen feber vilket gör det hela märkligt. Nåjde är dock frisk och tillgänglig och det är en jäkla tur att vi är några stycken runt laget!

SFFs A-lag har fått ännu en spelare i truppen. Det är Terje Wejl, 17,  vilken har tränat och spelat med oss då och då både ifjol och i år som får en plats i laget. Terje är en ung och ambitiös spelare som redan visat att han på allvar kan slåss om en plats i startelvan i vårt lag och då ska han naturligtvis även ha en plats i truppen. Som sagt, kan man inte ta en konkurrenssituation är man i fel lag i år. Jag är HELT övertygad om att denna konkurrenssituation, tillsammans med riktigt bra träning, kommer att föra alla framåt i utvecklingen. Alla träningar kommer att betyda något och alla matcher i division fem kommer att vara ett tillfälle att visa att man ska spela i startelvan i diviison tre. 25 man är vi nu och jag hoppas att alla ser sig själva som en startspelare i A-laget och är redo att motbevisa Henrik och Nåjde om man hamnar på avbytarbänken. Det gör man genom att knyta näven i fickan och jobba ännu hårdare, visa ännu mer kvalitee, ge energi till laget även om man inte startar och ta varje chans man får att visa att man borde vara på planen från start.

Terje sköt dock mig i huvudet mellan två övningar på tisdagens träning och han har tur att jag inte tar ut några lag för efter en sådan händelse hade han hamnat i SFF 3 i division sex om jag fått bestämma....=)
Skämt åsido, välkommen Terje!

Nu hoppas jag på en mirakelnatt och vaknar frisk och kry och redo för både träning och match...hoppet är det sista som lämnar en var det någon som sa.

-"Du skulle ju kunna ställa upp i det där programmet Talang!"
10 årig kille efter jag spontanjonglerat lite på fritids idag, kul att jag fortfarande kan imponera på någon med mina lätt föråldrade bollkonster... =)


Tjingeling!


Så här slutar vår serie...

...enligt NordicBet.

IK Huge
2.80
Hille IF
3.75
Heby AIF
4.25
Selånger FK
6.00
Söderhamn
8.00
Rengsjö
15.00
Edsbyns IF FF
25.00
Brynäs IF FK
35.00
Sund IF
40.00
Avesta AIK
60.00
Sjötulls BK
75.00
Trönö IK
80.00

Alltså blir vi femma i år igen. Som sagt hade vi målsättningsmöte igår och nämnde aldrig någon placering och jag skrev också att många andra kommer att spekulera hur det går för oss placeringsmässigt. NordicBet är en av dessa och de sätter oss som femma. Femma hamnde vi ifjol och var rejält besvikna och det med Kvarnsveden och framförallt Falun i samma serie. De enda lag tillsmamans med Huge som jag tycker var bättre spelmässigt än oss ifjol. Jag vet inte mycket om hur Heby är idagsläget och Sundsvallslagen vet jag inte mycket om. Sjötull blir jag förvånade över om de hamnar så långt ner och att Trönö hamnar sist tror jag inte heller på...Rengsjö tror jag blir en tuff nöt att knäcka för alla lag. Att Hille hamnar två tror jag inte heller...Jag tänker inte säga vad jag tycker om att vi hamnar femma förutom att jag personligen tycker det ska bli underbart att ur denna synvinkel gå in och slå ur underläge i åtminstonde åtta matcher i serien.

Men som sagt vi har inte pratat placering men lyckas vi med de punkter vi ska sträva efter så hamnar vi också bra placeringsmässigt, det kan jag lova!

Min träning ikväll, 18 man på träning, underbart! Snabba fötter, lite styrka, en del fotboll, en del tävling....
Våra målvakter fick jobba hårt på en inläggstävling som avslutning och båda gör det riktigt bra!
Mina inlägg....ca 20 st= 0 mål...dåliga inlägg, risiga avslutare, bra mittback, bra målvakter, bara att välja, sanningen ligger i en mix av dessa tror jag...förutom inläggen =)
Strid jobb (tå), Holm jobb, Robin jobb, Stefcho studier, Spång fotled, Danne A knä och Besse som fortfarande jagar formen med Tumas gäng, resten i full fart (mer eller mindre). Det börjar se riktigt bra ut!

Imorgon försvarsspel med Henrik och på Lördag tränar vi en timme på Öns fina matta innan vi genrepar mot LAIKEN.


United gick vidare i champions league, de ledde med 1 - 0 med 20 minuter kvar och då börjar tekniken här hemma strula så att jag missar sista delen av matchen då det blir två mål och dramatik, så jävla förbannad!
Men samtidigt glad, UUUUUnited!


Tjingeling!Målsättning

Efter kvällens träning med Nåjde där vi bl.a fick köra en uppskattad skottävling hade vi ett möte där vi pratade lite målsättningar och annat smått och gott inför seriepremiären.
Exakt vad vi kom fram till tänkte jag inte avslöja i bloggen det håller vi inom laget.

Ifjol siktade vi mot stjärnorna (1:a platsen) men hamnade vid trädtopparna (femma). Eftersom vi siktade högt blev mycket av det vi gjorde ett misslyckande ifjol då vi jämförde allt med en förstaplats. Som jag sagt förut ifjol var Kvarnsveden, Falun och till viss del Huge för bra för oss och femma är i det avseendet inte så tokigt.
Vi hade ifjol många prestationsmål också och dem hade vi väl svårare att leva upp till, både ledare och spelare.

I år skippade vi tabellplacering i målsättningen, det är så många andra som tippar vart vi kan hamna så det behöver inte vi bry oss om. Vi har lagt fokus på att göra det som fungerade mindre bra ifjol bättre och på så vis förhoppningsvis göra en säsong vi kan vara rikitgt nöjda med.

Snackade även om matchen igår och vi var överens om att den första halvtimmen kanske var det bästa vi gjort hittills i år och ändå är det då vi släpper in det enda spelmålet i matchen.  Inte i resterande sextio minuter då vi tappar vår spelidee lite för ofta men alltså inte släpper in något spelmål.


Mina ben känns som två betomgklumpar ikväll då jag efter matchen igår har cyklat överallt idag, vart aktiv i lektioner i skolan och även tränat fotboll. Det har brännts i ben och stjärt men det är helt underbart att kunna cykla!


En tränare ska kunna engagera och få sina spelare med på sina ideer och det gör Henrik riktigt bra.
 Här är en tränare som jag tror är riktigt, riktigt bra i en matchgenomgång
http://www.youtube.com/watch?v=dmjErzufZ64&feature=related

Imorgon ska benen vila....


Tjingeling!

Vinst mot Huge!

En snabb-bloggning från sängen ikväll då detta har vart en rätt krävande dag..

Vår äldsting Hilma fyller sex år till veckan och vi var idag på IKEA innan match och inhandlade hennes present, ett helt nytt rum. Inte den bästa uppladdningen för match men som jag skrivit tidigare, livet är fullt av kompromisser...IKEA är INTE min favoritplats i världen direkt om jag ska underdriva.

Match på Strömvallen ikväll mot seriefavoriten enligt mig och och alla spelbolag, Huge IK.

Huge IK - SFF 2 - 3  (1-2) Mål: "P", Holm och Ivan

Vår startelva:

Adam

Tommy   Simon    Helmersson    Dahlin

Terje     Robin

"P"   Lundström   Holm

Stefcho

Bänk: Ivan, Felix, Mackan, Alex, Robert O, Viktor

En bra start i matchen av oss som har mycket boll på Huges planhalva och har koll på deras snabba omställningar. När P kyligt bredsidar in vårt ledningesmål är det helt i sin ordning då vi är det spelförande laget. Huge spelar lågt som förväntat men kanske inte så lågt som de gjorde i de två mötena ifjol. De saknade också "Gädd-Janne" som mittback och kanske ville de inte ha lika många inlägg slagna på sig i denna match, något som han ofta tar hand om annars. De har dock två snabba forwards och då vi inte är riktigt vakna i backlinjen och hinner ned i understöd till stötande mittback kan en av deras forwards lobba in bollen i mål. 
Det tar inte lång tid så har Holm gjorde sitt obligatoriska mål (iblan flera) och vi är åter i ledning. Vi spelar riktigt bra fram tills dess att Simon mycket märkligt blir utvisad efter en nickduell, som han visserligen förlorar och stör motspelaren,  men domaren menar att Huge forwarden annars hade fått ett friläge, mycket mycket märkligt och tack för att den kom i en träningsmatch. Minuterna efter utvisningen blir det lite struligt hos oss innan det lugnar sig igen och vi hittar våra positioner. Jag blir mittback, Terje vänsterback och Viktor kommer in som balansspelare.

Första halvlek spelar vi bra och är det bättre laget, de offensiva kombinationerna som vi tränar på i hallen sitter allt oftare i matcherna vilket är riktigt skönt. 
Andra halvlek blir relativt jämn. Huge sätter högre press på oss och stör oss lite mer i uppspelsfasen än vad de gör i första. De har två riktigt snabba forwards och med mig som mittback hamnar vi lite lägre i försvarsspelet utan att Huge skapar många chanser. De kvitterar på ett patenterat Huge mål, hörna. (Två eller tre ifjol) men sedan har de bara ett läge till då deras forward rundar Adam men hamnar i för dålig vinkel för att göra mål.  Annars tror jag vi ställer dem i klara offside lägen 7-8 gånger och det känns ganska lugnt.

När det återstår några minuter rundar Tommy sin back och inhppande Ivan skallar in inlägget och segern är vår.
En seger som ger oss råg i ryggen inför fortsättningen!

Huge saknade som jag vet mittbacks Janne och en giftig forward vid namn Fägher (bra ifjol i alla fall) men ska vi prata spelare borta vinner vi nog också.

Nu blir det lätt att träna till veckan (som om det inte alltid är det... =))

Ska Huge vinna serien får de nog parkera bussen framför eget straffområde ännu mer och lita på att Janne rensar allt som ifjol. Deras två forwards är ganska vassa även om vi gör ett bra jobb mot dem.


En riktigt bra helg med mina godingar och en seger på det är pricken över i:t!

Många gör en bra match ikväll, från Adam i mål ända fram till Stefco/Ivan...

Jag gör 2-3 idiotpassningar i andra som mittback annars är jag relativt nöjd med tanke på att jag får tampas med två forwards som gör 200 meter då jag gjort 100.....Kul att spela mittback, riktigt kul att spela vänsterback!

United, Gefle och Häcken vinner i helgen också, som sagt, en fin helg.

Tjingeling!


   


Näst sista innan det smäller!

I helgen spelar vi den näst sista träningsmatchen innan seriepremiären. Huge IK väntar på Strömvallen kl 17.00 på Söndag. Huge blir en riktigt bra värdemätare innan premiären då de, enligt mig, är de mest självklara seriefavoriterna i år. En lågt stående, reslig försvarsmur med giftiga omställningar som i år har värvat några bra nyförvärv från bl.a. Sjötull, en perfekt utmaning , underbart!
Ifjol förlorade vi med 3-1 borta och 1-2 hemma och i år tror jag de är ännu bättre, vilket jag också tror att vi kommer att vara. Här finns några fräscha bilder från hemma mötet med Huge ifjol:
http://www.pixbox.se/pic_show_id31458574.html

Huge mötte nyligen Sandvikens IF och tog ledningen men förlorade till slut med 4-1, så här skriver Sandvikens tränare om Huge:

"IK Huge gör en bra första halvlek ... i andra ger vi dom ingen chans att vara "bra" ... det är helt enkelt klasskillnad !IK Huge har ett par bra / intressanta spelare som det är värt att hålla ögonen på inför framtiden ... Som lag är dom agressiva, spelar tufft och tvekar aldrig på att ta en närkamp ... ni som känner mig vet att jag GILLAR det ... Det jag inte gillar med Huge är "gnället" ... det gapas efter frispark så fort dom får en egen smäll, det gnälls för mycket, är man ett lag som smäller på måste man fixa att få lite stryk själv !!Kan Huge hålla i det dom visade upp i första halvlek går dom en rolig säsong till mötes !"

Förutsättningarna finns för en riktigt intressant match...

Läget hos oss:
Pontus tränade ikväll och har fått tid att fixa sina problem med magen, Viktor är hyfsat fräsch i vaden, Strid har fortfarande problem med en tå, Oskar har inte kommit igång efter sin stukning och Anton fick en smäll i förra helgens match och blir inte med. Ivan och Adde kör igen och resten av truppen är tillgänglig vilket innebär en fördjävligt bra bänk i denna match och det är POSITIVT!

Kvällens träning i min smak och jag njöt av varje sekund, att få träna på det man ska göra i match är alltid givande och när det är den kvaliteen som det var i kvällens avlsutande positionsbaserade övning är det klockrent. Det enda som är synd är att det fortfarande blir en annan känsla på en stor plan, andra ytor, längre avstånd,  men det kan vi inte göra så mycket åt.

Trönö tränade efter oss och jag längtar nå oerhört till derbyna redan nu...


Idag har jag dansat i fyra timmar i skolan och hade någon sagt till mig att dansen är det absoluta roligaste att försöka lära eleverna när jag började min utbildning hade jag aldrig trott dem, men så är det. Tror att fotbollsspelare skulle må rikitgt bra av mer "dansinspirerad" träning...vem vet, kanske blir det street dance som fys nästa tisdag....


http://denkologi.blogspot.com/ fortsätter Denka att göra intressanta inslag för oss SFFare. Nu intervjuer med spelare i SFF och våra grann-konkurrenter. Simon har fått den äran från oss och Hellbom i Trönö. I en fråga om vem som är den bästa spelaren de spelat med måste båda har vart lite groggy när de svarade, har inte båda spelat med mig? Jag är i alla fall den mest ödmjuka de spelat med tror jag....hehehe

Tjingeling!
Bilder från en försäsong...

                       

Kompromisser

Kompromisser, världen är full av dem, speciellt min värld. Igår var det champions league men tyvärr har jag ingen kanal där de visar denna underbara turnering. Och att åka iväg till någon och titta efter träning just när barnen har somnat känns lite si och så mot frugan. Istället skulle vi titta på "Desperate Housewifes" tillsammans men jag kom över en sida på nätet som visade matchen så ett och ett halvt öga fanns på datorn och ett halvt öga på tvn. Frugan märkte nog av mitt måttliga intresse för tv och gick upp och tittade i sängen och det slutade med Real - Tottenham på datorn och Färjestad - Skellefteå på tvn på en av få kanaler vi har, fyran.

Min träning igår, hade kommit överrens med Henrik och Nåjde att vi skulle köra ett ganska tufft konditionspass. Men eftersom vi har DINA hallen körde vi träningen mestadels med boll, något jag verkligen tycker man ska göra om man har chansen. Men det blev även några "matchlika" löpningar utan boll, löpningar som skiftar rejält i tempo precis som i matchsituationer.

SJälvfötroendet fick sig en törn, jag körde svansta med boll och om man åkte fick man göra armhävningar...men jag fick göra mest och jag tror hela laget körde bolag mot stackars mig =)
Och i avslutande övningen där vi tävlade i mål på inlägg fick jag stryk mot P som slog högerinlägg och jag vänsterinlägg...bara att bli bättre, bara att träna mer...

Laget börjar se bra tränade ut fysiskt, tekniskt och även mentalt, det märks på träningarna att kvaliteen är på en annan nivå än vad den var för någon månad sedan, kanon!

Våren är här och humöret blir bättre, Hilma och Selma älskar att vara ute i geggamojjan, att kliva upp på mornarna blir lättare och att jobba som idrottslärare är riktigt skönt när man kan vara ute på lektionerna. Nu är det bara en seriepremiär som fattas för att allt ska vara på topp =)


Ikväll har jag lovat frugan en film men ett öga kommer nog att vara på datorn....fuckin champions league!

Tjingeling!

Kan man förutse framtiden?

Ingen träning för mig ikväll, alla barnvakter var upptagna och frugan jobbade sent. Ett besök till DINA blev det i alla fall och tro på fan, fastän det är måndag efter en tuff helg blev man jäkligt sugen på att träna.

Någonting vi jobbar mycket med just nu, framförallt tack vare Henrik, är att förbättra vår speluppfattning och återkommande fraser i övningarna är att vi ska "Uppdatera spelbilden", "Se oss omkring", "Upp med blicken" och inte stirra oss blinda på bollen hela tiden.
Speluppfattning och spelförståelse är annars något som många slänger sig med utan att riktigt veta vad man talar om.
Uppfatta - Värdera - Besluta - Agera har man ju fått lärt sig på diverse utbildningar, annars har även svenska tränarutbildningen rätt så svårt att berätta hur man kan träna sin speluppfattning förutom att spela match.

När man ser på en spelare som Xavi så verkar han ju alltid veta alla sina nästa drag långt innan han fått bolllen. Han hamnar nästan aldrig i tidsnöd, han slår knappt bort en passning på en hel match och han lägger ju grymt öppnande passningar till sina lagkamrater. Ibland kan man tro att han kan se in i framtiden...

Hittade denna text om ämnet och tycker att den är ganska bra.

Speluppfattning
Vad vi egentligen ”ser” är hur vi uppfattar olika händelser i spelet. Speluppfattning och splitvision är beroende av vår perceptuella (exempelvis syn och hörsel) förmåga och motoriska skicklighet. Kroppskontroll och bollkontroll är avgörande för vår speluppfattning, så att man får mycket tid att ägna sig åt själva spelet.

Splitvision
En spelare med god splitvision har förmågan att snabbt kunna växla mellan en avslappnad diffus blick och fokusering. Splitvision är att inte fixera blicken för länge på ett föremål som exempelvis bollen, då förlorar man uppmärksamheten på det övriga spelet. Bra splitvision innebär också att spelaren kan ”läsa in sig” i spelet och lättare förutse framtiden.

Spelintelligens
Intelligensen i spelet handlar om att ”välja rätt” i en flervalssituation. En spelintelligent spelare kan med andra ord utnyttja en motståndares svaghet till sin fördel.

Handlingssnabbhet
Handlingssnabbhet handlar om att omsätta det man uppfattar i någon typ av snabb tankebearbetning. Alla spelare i ett lag uppfattar mönstret – bollen, motståndarna och medspelarna, på olika sätt. Några finner snabbt rätt lösningar, andra inte.

Problemlösning
Att träna problemlösning kan man göra genom att tränaren:
– Anger ramarna för övningen
– Anger målsättningen med övningen
– Låter spelarna själva genomföra övningen och lösa problemen
– Avvaktar spelarnas försök
– Går in med korta anvisningar och ger feedback
– Diskuterar olika lösningar med spelarna
– Tillåter spelarna att tänka självständigt, ta initiativ och ansvar

Kan vi i SFFs A-lag bli bättre på att se in i framtiden? Jag säger som min gamla tränare Hasse Olsson -"Jag inbillar mig och tror det"

Tjingeling!


Stabil seger mot Delsbo och bästa nyförvärv 2011 är….

Stabil seger mot Delsbo och bästa nyförvärv 2011 är….

 Delsbo – SFF 0 – 3 (0 – 1)

Målen: Lundström 2 och ”P”

 Kl 11 på lördagsmorgon spelade vi match mot Delsbo i Hudiksvall. Då båda våra målvakter var otillgängliga för spel och unge Molin inte heller kunde sela ställde målvaktstränare Ola upp för oss mellan stolparna.

Startelvan:

 

Ola

 

Tommy  Simon  Benny      Anton

 

            Robin  Terje

 

P      Lundström       Holm

 

                   Stefcho

 

Avbytare: Mackan, Martin J, Alex N, Robert O

 

Konstgräset var blött efter nattens regnande och det tog ett tag innan vi fick koll på hur bollen betedde sig i passningar och mottagningar. Vi spelar stabilt bakåt och har ett ganska bra passningsspel fram till sista tredjedelen där vi ofta slog den avgörande passningen för tidigt. Delsbo försökte sätta hög press på oss men den hade vi inga större bekymmer att spela oss förbi. Delsbo lever mycket på ett långt spel, fasta situationer och aggressivitet. Det sistnämnda gick till överdrift denna match och Delsbospelarna spelade fult i många situationer och kom ofta sent in i duellerna med frisparkar och gula kort som följd.

Holm tar sig fram på vänsterkanten och spelar fint fram P till vårt första mål.

Övertag till oss i första men Delsbo har ett friläge som vi bjuder på efter ett individuellt misstag. Ola avvärjer friläget mycket bra. Vi skapar några halvchanser förutom målet och ska ha en solklar straff som domaren missar då Simon blir kapad i straffområdet efter en kort hörna.

I andra halvlek fortsätter vi att vara det bättre laget och gör både tvåan genom Lundström efter retur på ett skott från Holm och trean genom samme Lundström återigen assist av Holm.

Delsbo har ett bra läge att göra mål i andra halvlek då Ola kommer på mellis men Delsbospelarens nick går utanför, förövrigt det enda misstaget av Ola i mål som gör en kanonmatch!

Vi känns stabila och får äntligen hålla nollan i en match och det var riktigt skönt.

 På kvällen kilade vi in nyförvärven i laget. Vi var i relaxen och åt mat och hade trevligt i klubblokalen. ”Bästa nyförvärv” blev Adam Skhiri efter att ha gått bra i alla fem tävlingarna som visade vem som är smartast, starkast, bäst bollkänsla, hungrigast och är mest musikalisk av de nya. Stort grattis till Adam som vann den åtråvärda titeln men störst succé gjorde kanske annars Helmersson med sin tolkning av Dannys ”In the club”….Rolig kväll som såklart blev ännu roligare av att vi gjorde en bra match på dagen.

 Träningar till veckan: måndag, tisdag, torsdag och fredag och sedan match på Strömvallen mot seriekollegan Huge på lördag.

 Seriestarten närmar sig och nu ska vi fila på det sista detaljerna i vårt spel och jag tycker bitarna faller på plats mer och mer.

 Jag tycker alltid det är roligt när det skrivs om SFF, delvis därför jag skriver ned mina funderingar i denna blogg.. Därför kan jag hänvisa till kamrat Dennis eller ”Denkas” blogg där han i dagarna skrivit om oss och våra hälsingekollegor i trean. Och även om han kallar mig gubbe, ifrågasätter vårt träningsupplägg och inte vill se mig i en startelva i SFF =) så gå gärna hit:

http://denkologi.blogspot.com/

och läs vad han skrivit. Bra jobb Denka!

 

Tjingeling!


RSS 2.0