Bra och dåliga tendenser

Strömsberg - SFF 4 -1 (O - 1)

Förlust även i årets andra träningsmatch, mot division två laget Strömsberg som kom trea i sin serie ifjol.
13 spelare indisponibla av olika anledningar och visst var man lite extra nervös inför matchen då det starkaste motståndet denna försäsong stod på andra sidan. Men den nervositeten försvann direkt då domaren blåste i pipan. Strömsberg har några spelare från högre upp i seriesystemet och det ska sägas direkt att de var bra offensivt, varierat spel med hot både centralt och på kanter men i första halvlek skapade de inte mer än två chanser trots mer bollinnehav än oss. Vi fortsatte att prioritera försvarsspelet i denna match och även om det inte såg lika bra ut som i matchen mot SIF så kändes det helt ok i första. I början av matchen tar vi mycket felbeslut och försöker spela kort ur alla situationer vilket leder till att vi blottar oss en del bakåt när vi tappar boll i fel lägen. Men mellan minut 30 och 45 har vi vår bästa period i matchen där vi etablerar en del spel på offensiv planhalva och spelar in en del farliga bollar i Strömsbergs straffområde.
På ett av dessa inlägg, från Mackan J, nickar Ivan in ledningsmålet för oss. Adde har sedan ett stolpskott efter en hörna som tyvärr studsar stolpe-ut.

Relativt nöjda med det vi gjort i första halvlek börjar vi andra svagt och hamnar under stort tryck från motståndaren. Anfallsvågorna avlöser varandra och tyvärr har vi stora besvär med vårt eget passningsspel hela andra halvlek. Detta i kombination med att vi får jaga mer och mer gör att vi blir frånkörda av Strömsberg. Kvitteringen på fast situation där en motståndare förlänger en frispark med huvudet och en annan nickar bollen i mål från nära håll, tvåan i misstänkt offsideposition men fullt rättvist ledningsmål, trean på straff där jag gör mitt livs snyggaste brytning när en spelare kommer i ett friläge, tyvärr är domaren felplacerad och dömer felaktigt straff och fyran efter en rejäl bjudning från oss i eget straffområde.

Vi skapar någon halvchans och får en straff i slutminuten då Lundström faller i straffområdet, den luktade en del kompensationen. Tyvärr räddar målvakten Lundströms straff.

Vi faller tyvärr igenom en del i andra och det är något vi måste jobba på. I första halvlek visar vi ändå att vi har kvaliteer som ska göra oss riktigt svårslagna.
Strömsberg är dock spelmässigt bättre än oss idag, bara lite i första men mycket i andra. Tyvärr är tre av de mål de gör mer eller mindre bjudningar från oss men de hade kunnat göra något mål till av egen kraft också i andra...

Min egen insats ger jag godkänt i första men IG i andra. Jag är i situationer runt alla baklängesmål och det vill man ju inte vara. I andra blir det hela tiden svåra situationer som ytterback och några gånger lyser helt klart min ovana igenom. Offensivt kom jag med en del i första men inget i andra då vi knappt har något anfallsspel.
G i första och IG i andra stämmer förresten in med hela laget idag.

Vi lär oss, tränar på det som ska förbättras och prövar igen nästa helg mot ännu ett division två lag, ABK eller HFF som de heter nu. Då gör vi två BRA halvlekar!


Tjingeling!

Brottning och en fin utmaning

I veckan har vi haft besök från Söderhamns Brottarklubb i skolan. Fritidsbarnen fick ta del av brottning, klubben, se hur en träning kan se ut och även testa lite grepp och kullerbyttor. Många stora ögon och några hade t.o.m. letat sig till en träning dagen efter, riktigt kul. SBK lade ut mattan tidigt så jag hann själv köra två pass brottning med femmorna och det sitter i en del sedan jag själv brottades. Mellan ca 7 - 12 års ålder brottades jag själv. Jag var rätt skaplig i tävlingar runt om i hälsingland, jag vann Faxecupen som var en rätt stor turnering i A-hallen med brottare från hela Sverige. Men direkt då det blev större tävlingar vägde jag lite för mycket och mötte ofast äldre brottare plus att jag tyvärr inte hade psyket för en individuell sport, jag var ofta sjukt nervös inför matcher och en riktigt grinig förlorare. Några omklädningsrum fick en om-möblering efter någon förlust kommer jag ihåg....
Men träningen man får av brottning i den åldern tror jag har stor del i att jag inte vart speciellt mycket skadad.
Grymt bra grundträning i både kondition, styrka och en smidighet i fallsituationer. Det låter nästan overkligt hur tufft vi tränade i den låga åldern och många skulle nog inte tro om man berättade vad vi gjorde på träningarna.

Vi kör ju en del "brottningsinspirerad" träning på Torsdagar efter fotbollen, ca 30 min. Det känns bra nog nuförtiden men ta det gånger tre och då kan man förstå hur en brottare har det på träningar...

Igår ett spelpass i DINA hallen. Tyvärr stort manfall även detta pass men spel sex vs sex räckte det till. Fredagar är en lång dag för mig och mitt humör är något svajigt dessa träningar och mitt tålamod, som oftast är mycket stort, är i dessa träningar minimalt eller obefintligt har jag märkt...Kul att spela dock.

På söndag har vi årets andra träningsmatch, mot Strömsberg i Sandviken. Strömsberg var ett topplag i division två ifjol och har i år vunnit tidningscupen i Sandviken samt vunnit mot AIKs juniorer med 3-2. Conny Asklöf, f.d. SFF tränaren tränar laget i år.

Adam, Emil, Danne, Martin, Micke, Simon,Victor, Anton, Felix, Robert O, Besse samt Niklas är tyvärr otillgängliga för spel denna match. På detta kan man se på två sätt:
1) Det är synd om oss som lag då säkert vissa av dessa spelare hade funnits i en startelva mot det tuffaste motståndet på försäsongen
2) Vi som finns tillgängliga får chansen att stärka våra aktier till kommande matcher.
Jag är allt som oftast positiv och väljer alternativ 2, gäller för alla som spelar att visa att man ska göra just det, spela. Vilken jäkla tur att vi har den trupp vi har i år, för elvan vi ändå sätter i spel ser bra ut!

En natt på skytten med kidsen denna natt, frugan på galej och jag behöver sömnen och vill inte bli störd på natten.
Idag bli det ingen träning....möjligtvis lite skidor.

Imorgon match, jag laddar med denna (trots vänsterbacksplatsen):
http://www.youtube.com/watch?v=fjAVh6Z8OG0&feature=fvst


Tjingeling!

Svart eller vitt

Återhämtningsveckan nästan slut för SFFs A-lag. Vissa har tyckt att v.8 vart en ganska tuff återhämtningsvecka, jag kan till viss del instämma. Styrkemässigt blev den ganska tuff med en del styrka på mitt Onsdagspass samt Active på Torsdagen. Men aerobt, löpmässigt, spelmässigt och tempomässig har den vart en återhämtningsvecka.
Kvällens träning anfallsspel och Henrik hade ett bra pass med övningar kopplade till våra tänkta anfallsideer.
Bra övningar men vi känner alla att DINA hallen begränsar denna sorts träning då spelavstånden m.m. helt enkelt gör det för trångt. Men tanken och vad Henrik är ute efter blir klart och den dagen vi går ut sitter dessa övningar i ryggraden och det är bara att blåsa på.

Många spelare som av olika anledningar inte kan träna denna vecka och detta gäller visst även SFFT som hade fyra!?! spelare på sin träning. Vi hade i alla fall 14 vilket innebär att 10 ej tränade. Tre skadade, fyra sjuka och tre bortresta. På söndag spelar vi vår kanske tuffaste träningsmatch mot Strömsberg som var ett topplag i division två ifjol. Känns som om Henrik inte behöver tänka på att låta någon spelare vara utanför bänken i alla fall...


Nåjde kom hem med en fin solbränna och för en sekund såg jag mig själv med en paraplydrink, 30 grader varmt, en sandstrand vit som mjöl och badande brudar ahhh!...sedan vaknade jag och stod återigen och blodade ned DINA hallen i kalla minusgrader.

Hoppade sönder golvet när Hellner och Jönsson tog hem guld och brons i sprinten idag, underbart!

Avslutar med ett roligt inlägg på SFFs hemsidas gästbok. Förutom startelvor m.m pågår också kampanjer för spelare som ska spela både här och där...en liten debatt om huruvida Victor Olsson är loj på matcher eller inte och då dyker mitt och Robins namn upp, denna är rätt skön:
-"Vilken match var han loj på då? kan ju knappast räkna träningar eller dylikt. . .
att benny och robin skulle vara mer benägna att "slita" på match finns det ju inga som helst belägg för då victor springer mer än de två tillsammans . . ."
Vad är det han säger den sköne kassören som numera jobbar på Lidl: Tackar tackar!
Det roliga med dessa debatter är att det allt som oftast bara finns svart och vitt, inget däremellan. Är Victor Loj? Nej. Springer han mer än mig och Robin tillsammans? Kanske....säg att jag och Robin börjar på bänken och Victor spelar 93 minuter, jag och Robin släpps in när det återstår 10 minuter av en match, DÅ kan detta stämma. Men spelar alla från start låter det väl inte direkt sannolikt, inte ens nära. Men roligt att Victor har en stor beundrare därute, det är han värd, Victor är en mycket bra spelare och jobbar hårt för laget, precis som mig och Robin...


Tjingeling!Bloggskugga...

...i två dagar. Fullt upp med annat.

Symposiet på Bosön infriade alla förväntningar. Började med ett intressant föredrag av Lagerbäck där vi bl.a. fick insyn i hur det var att vara Nigerias förbundskapten i förra vm:et och "vad som avgör fotbollsmatcher". Han hade gjort några klipp från matcher där han visade vad som avgjort Nigerias matcher, ofta detaljer där matchplan och taktik inte vart avgörade...

Sedan ett praktikpass med en tränare från Ajax led och en del intressanta teknikövningar men inget som kändes helt fräscht, nytt och spännande. Däremot var träningsgruppen han höll passet med imponerande, att av BPs alla P12:or. Jäklar vilka grabbar i fråga om speed, disciplin och teknik! Men så har de ju redan vart med i några urgallringar också...

Match mellan BP och Djurgården och träff med tränarna innan match. Intressant att höra vad de ville få ut av matchen, hur de ställde upp och vilket val av taktik de hade gjort.
2-2 slutade matchen där lagen "ägde" delar av matchen lika mycket. Vi fick ett drömmål av Djurgårdens Hämäläinen (stavning?), ett dykskott i krysset annars typisk träningsmatch med böljande spel och mycket byten vilket ryckte sönder matchen.

På Söndagen ett riktigt bra praktikpass med Häckens Peter Gerhardsson. Han tyckte att alla övningar hans lag gör ska reflektera hur de vill spela. En del bra övningar som säkerligen SFFs A-lag kommer att prova då de är direkt överförbara till hur vi vill spela...

Kjell Jonevret hade ett pass om försvarsspel och även det innehöll en del bra saker. Höjdpunkten ändå när Henrik frågar Jonevret om detaljer i vårt försvarssspel och Kjell diskuterar med Henrik några minuter med micken påslagen och 100 intresserade tränare som lyssnar....

Bosön ett magiskt ställe för alla som håller på idrott.
Maten suveränt god och jag måste nog köra ett extra pass denna vecka för att bli av med alla godheter...

Gårdagens pass med Henrik och försvarsspel. Övningar och diskussioner, vi vill förbättra vårt försvarsagerande åtskilligt denna säsong och viktigt då att alla både förstår och kan agera rätt på planen. Även om jag håller med
Peter Gerhardsson som ville ta död på myten att ett bra försvarsspel automatiskt leder till ett bra anfallsspel, men naturligtvis underlättar det!  Ikväll snabbhet och styrka med mig i DINA hallen. Tyvärr en del manfall men vad jag förstått hade alla "godkända" anledningar att stå över. Imorgon ska vi pröva Umbro skor på Team Sportia plus ett Active pass, på Torsdag kör vi anfallsspel och på Fredag matchspel.
Lördagens match mot Conny Asklöfs Strömsberg har blivit flyttad till Söndag och till Sandviken.
Så kan en återhämtningsvecka också se ut...Rest is for the soft!

Bosön i all ära men visst längtade jag hem till mina tjejer och det skönaste med att åka bort är alltid att komma hem!

Tjingeling!Min helg på Bosön

Åker på symposium imorgon på Bosön med Henrik, Tumba och Victor Svensson.
Ska bli mycket intressant!

Lördag kl. 10.15 Lagerbäck
Lördag kl. 13.00 AJAX , praktikpass
Lördag kl. 14.45 Spelarutveckling genom S2S, teoripass
kl. 16.20 Tränarna inför matchen
kl. 17.00 BP-Djurgården, träningsmatch A-lagen
Söndag kl. 09.00 Stefan Billborn, praktikpass
Söndag Kl. 10.45/11.00 Peter Gerhardsson, Häcken, praktik
Söndag Kl. 13.30 Kjell Jonevret, praktikTjingeling! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi ses i februari

IF Brommapojkarna

 

Christer Hellqvist

 

 


Grattis!

Ett stort grattis till min pappa Kalle på 66 års dagen! Jag tror ingen som har lite koll på fotboll i Söderhamns området inte vet vem min pappa är. Ett större intresse för lokal fotboll tror jag blir svår att finna. Han syns på fotbollsarenor både här och där vare sig jag eller mina systrar spelar. För att förklara hans stora intresse kan jag ta upp två händelser men det finns MÅNGA. Ifjol spelade vårt andra lag, SFFT, bortamatch mot Alfta i edsbyn om jag minns rätt. Jag var inte med, jag hade spelat med A-laget men farsan ringde och gav mig live uppdateringar från matchen...
När SFFs A-lag spelade i norra tvåan och flög till Kiruna för match var det några som inte trodde sina ögon när vi kom till en öde, regnig arena som fick mig att tänka på ett gammalt ryskt fängelse men där var pappa och mamma och tog emot laget. De hade hyrt en bil och kört upp. Han är fortfarande lite besviken för att han missade Robertsfors borta det året....

Mamma och pappa har alltid vart helt fantastiska och skjutsat till träningar, matcher, sålt lotter och suttit barnvakt och gjort det möjligt att man kunnat hålla på med fotboll. Pappa var själv målvakt i Mohed och utespelare i Vemdalen i yngre dagar och han har såklart påverkat mitt och mina systrars intresse för sporten.
GRATTIS!


Kvällens träning ala Henrik, mestadels styrt spel där vi i laget bl.a ska bli bättre på att hitta fria ytor i anfallsspelet och komma till avslut.
Lite styrka på slutet och imorgon tror jag några kommer att vara lite trötta i sina baksidor lår...
Imorgon sista träningen och hela helgen blir fotbollsinriktad med symposiet på Bosön.

Idag hade jag en lyxig dag med barnen innan min lektion på gymnasiet. Badhuset alltid populärt men tyvärr har Hilma kommit in i någon sorts tidig tonår och ska absolut inte ha de kläder på sig som jag vill, eller några kläder alls för den delen och vi har nött på varandra några gånger idag. Men det är väl så att vara förälder, man ska testas...

Tjingeling!

SFFs drömelva

Satt och funderade ihop en drömelva för SFFs A-lag. Utgick från dessa kriterier:
a) Ingen spelare får vara aktiv i SFFs A-lag idag
b) Spelaren måste vart aktiv då jag spelat i A-laget

Då skulle mitt lag se ut så här (4-2-3-1):

                                   Jante Ekholm
Daniel Svärm Daniel Berglund Petter Hansson Tobias Nordh
                        Klas Forsgren

Torbjörn Nord

                          Johan Elffors Johan Oremo Senad Ibrahimbegovic
                                               Christian Lundström

Bänk: Emil Hedvall, Henrik Westberg, Marcus Olofsson, Magnus Enberg, Magnus Rosen, Mattias Lindblom

I mål Jannte Ekholm i tät kamp med Emil Hedvall. Jante spelade i OS landslaget och hade en enorm pondus i sina aktioner i straffområdet. Enda svaghet var väl egentligen hans spel med fötterna. Silverbollen 1993.

Backlinje
I backlinjen har vi en hypersnabb Svärm med en fin högerfot i uppspel och en skottfint som alla gick på. Som mittbackar den klart starkaste lagdelen Daniel Berglund som kom från Gefle, vilka ville ha honom kvar, till oss och ver grymt bra i två säsonger. En silverboll 2003 och hans huvudspel, snabbhet och känsliga fötter var allt för bra för division tre. Petter Hansson behöver jag inte ens förklara, från ganska bra så small det till och han var på en helt annan nivå i både fotboll och hockey. Silverbollen 1995 nu proffs i Monaco. Tobias Nordh spelade länge vänsterback i SFF och gjorde det oftast rikitgt bra. Såg lite valpig och tunn ut men hade ben och fötter som en åttaarmad bläckfisk och bröt ofta när motståndaren trodde sig vara förbi.

Mittfält
Klas Forsgren som nog är den bästa tvåvågsspelaren som någonsin spelat i klubben. Stenhårt spel i försvar där han aldrig förlorade ett motlägg och alltid kom ut med bollen i närkamper och han hade många fina kvaliteer då han fyllde på i anfallsspelet och gjorde några riktigt fina mål. Hade chansen att gå till Gefle men tackade nej. Silverbollen 2001. 
Bredvid sig som defensiv dammsugare framför backlinjen har vi en spelare som kommer så nära Roy Keane i ledarskap på planen som man kan komma, Torbjörn Nordh kunde inte jonglera till tre, inte skjuta, inte passa, inte nicka men han kunde springa och han fick alla runt sig att ge 110 % genom att pusha, skälla och sedan skälla lite till. När Tobbe drog upp överläppen och spände ögonen i dig då vågade du inte vara dålig, en viktig spelare i ett lag!
Som offensiv ytterfältare till höger finnes Johan Ellfors som i sina bästa stunder inte gick att ta bollen av. Hade ett mycket fint samarbete med Svärm på högerkanten och hade många fina kvaliteer - huvudspel, dribblingar, brytningar, inlägg m.m. Som offensiv central fältare måste jag sätta Johan Oremo....vi kallar honom släpande forward då jag inte kunde peta Christian Lundström längst fram. Johan spelade bara med oss i SFF ca 10 matcher men öste in mål i dessa matcher och var hypermålfarlig, rivig, orädd och hade en grym inställning. Silverbollen 2006 gick sedan till Gefle och allsvensk succe. Till vänster som tokoffensiv ytterfältare hamnar Senad Ibrahimbegovic vilken jag redan presenterat i ett tidigare inlägg på bloggen. Silverbollen 1997.
Längst fram Christian Lundström som var ordinarie i SFF i mycket låg ålder och försvann sedan till IFK Göteborg, Västra Frölunda, Elfsborg och nu tränare i Häcken. Crille kunde springa genom en betongmur för att göra mål och hade en spelstil som gränsade till vårdslös mot sig själv. Snabb, stark, nickstark och ett mycket bra skott. Tyvärr ofta skadad annars hade nog hans spel tagit honom utomlands...

På bänken och den "färskaste" spelaren i laget Henrik Westberg. Kom tillbaka från Gif Sundsvall och fotbollsgymnasiet och var ifjol, relativt otränad, mycket bra. Men ännu bättre var han säsongen 2008 och han hade då ofta lekstuga med sin ytterback med härliga mottagningar, vändningar, kroppsfinter och målfarlighet.

Ett lag som säkerligen, då alla var på topp, åtminstonde hade kunnat nå division ett...
Kanske skulle någon i dagens A-lag kunna ingå i truppen men det ska jag såklart inte erkänna då jag är del av tränarteamet och ett visst "jäv" kan uppstå.Som tränare skulle jag korsa Krister Anderssons intresse med Conny Asklöfs pedagogik och Henrik Isakssons glöd och Hasse Olssons tydlighet och Nåjdes optimism och Dennis Olssons mod och Chappa Westbergs offensivlust.
Då blev det nästan Henrik Åhnstrand...läskigt!


Gattuso, skilj på att vara en krigare på planen och en hulligan som skallas på sidan av, korkat! Skämms!

Kvällens träning i en skön Dina hall...Jag höll en lugn träning med mycket avslut/anfallsspel, tror det var uppskattat och alla visade ruggigt fokus i övningarna, det gillar jag.

Dennis avgår som tränare i Trönö. Synd för Trönö som förlorar en tränare med engagemang. Jag spelade ju med trönö själv 2009 och det var ett skönt gäng men kanske inte så träningsvilliga alltid....bidragande orsak kanske?

Nu ska jag sova,

Tjingeling!
Stolt och stukad

Börjar med att förklara stolt:
1000 minusgrader och intervallträning i 74 minuter i DINA på schemat...
12 st 70/20 Löpningar
och sedan 36 70/20 upprepningar på fyra stationer
Sms hela dagen med frågor om det skulle bli träning eller inte och i en svag sekund började t.o.m. jag fundera på om att ställa in träningen kunde vara ett alternativ eller åtminstonde träna på active istället. Men efter överläggning med Henrik och Nåjde kom vi fram till att köra fotboll och gå in i bastun om kroppsdelar började falla av p.g.a. kylan...

Hade jag tillhört något annat lag i kommunen hade garanterat numerären i en sådan här träning vart mycket låg men det är detta som gör mig så stolt, i en av de tuffaste träningarna för säsongen, sett till mängd och klimat, var vi 19 st spelare som tränade. Ingen vek ned sig och de som inte var där hade alla "godkända"orsaker. Stolt var ordet!

Stukad känner jag mig av en kropp som just nu spelar mig lite spratt, helt säker på att jag skulle åka på magsjuka igår, några täta besök på toa men det blev inget. Känner mig även lite matt och "konstig" i kroppen. Hade ingen styrka i varken flås, ben eller kvalitee i kvällens träning och fick massor av pisk i smålagsspelet.
Lag blått dominerade stort med tolv segrar, ett lag som lottats starkt med lungor, styrka, målskytte och teknik i form av Pontus, Robert X2 och Anton.
Mitt lag med Simon, Holm och Thomas Persson skrapade ihop smått pinsamma fyra segrar och får göra hemläxan till nästa gång...jag kände mig så matt att jag inte ens orkade bli taggad av att slippa all torsk, illa.

Så Foppa lade ner efter två matcher, ändrar mig inte i min inställning att han har en underbar vilja, mod och stolthet.
Ronaldo den äldre lade av på samma dag och plötsligt hade två lirare som man alltid kommer att ta upp i historieböckerna som två av de största i sina sporter slutat. Så kan en alla hjärtans dag också sluta...

Imorgon en lättare och förhoppningsvis varmare träning...


Tjingeling!


V.7, en tung men rolig vecka...

...för SFFs A-lag. I kalla, t.o.m. mycket kalla DINA hallen ska vi denna vecka köra fem pass.
Måndag: Målvaktsträning + vanlig träning
Tisdag: Aerob fotboll, intervallträning 74 minuter
Onsdag: Lättare fotbollspass
Torsdag: Fotboll
Fredag: Fotboll (match)
Lägg till ett styrkepass på Active helgen och veckan blir ganska mastig.

Tyvärr kunde jag av familjära skäl inte träna måndag, liksom en del andra spelare som tyvärr blivit förkylda. Dock körde jag ett pass MAQ med mina elever idag och fick mig själv ett bra pass också, plus att jag fick känna på lite boll med specialidrottarna i Dina hallen imorse, det var kallt!!!!

Gårdagens pass på Active sitter i kroppen idag, tung styrka på en söndag, det klagade kroppen över idag..

Till helgen ska jag åka med headcoach Henrik på tränarsymposium i Bosön, det ska bli mycket inspirerande. Jag och Nåjde var på ett symposium i Sundsvall förra året och det var kanonbra. Jäkligt intressant att få ta del av "proffstränare" och deras filosofier, övningar m.m. Ifjol surrade jag lite med Stefan Schwarz  som var en av gästinstruktörerna då, erkänner att jag var lite "starstruck" då och stammade lite till en början...

På SFFs hemsida pågår en gissningslek i startelvor till seriepremiären i gästboken och även om det känns banalt och ovidkommande är det ändå lite intressant att läsa vad folk tycker och tror. Naturligtvis är ingenting sådant klart och det finns många träningsmatcher att bevisa att man ska ha en startplats i premiären.
För min del vill de som skrivit att jag ska spela defensiv mittfältare (3st), vänsterback (1) eller inte alls (2). Som sagt, detta betyder ingenting, Henrik kommer att ta ut det lag och spelare som han den dagen tror gör det bästa resultatet, men kul att folk orkar bry sig så mycket och sitta och gissa!
Upp till mig och alla andra i laget att visa att man ska spela i matcher och träningar!

Robert Olsson som länge var osäker på om han skulle spela vidare i SFF har bestämt sig för att satsa vidare vilket vi är glada över. Robert kom från divsion fem till SFF ifjol och spelade med tanke på det ganska mycket ioch gjorde det bra. En klok spelare med en fin högerfot, konkurrensen ökar, underbart!

Alla hjärtans dag idag och trots att jag har en del problem med dessa kommersiella fällor köpte jag rosor till mina tre brudar idag, lite får man ge med sig ...

Tjingeling!Magisk lördag!

Vissa dagar är bättre än andra, igår var en sådan. Sovmorgon och efter en god frukost åkte hela familjen till Hällmyra i strålande sol. Där var Emma och Annelie och det åktes skidor och snowracer. Efter fika var det jag, Hilma och Emma kvar, syrran träning och Selma åkte med Marie på sin första kalasinbjudan,  och vi tog trean och det njöts och läskades i fina spår och värmande sol.
Efter skidor åkte vi snabbt hem och bytte kläder och åkte till biografen för filmen "Trassel"...ska inte ta till FÖR stora ord men filmen var den klart bästa animerade film jag sett och det skrattades, skämdes, gräts både tårar av sorg och glädje, måste ses om man har någon yngre förmåga att titta med!
Efter bion hem och då hade frugan lagat tacos och det lästes tidningar till melodifestivalen och barnen somnade skönt och vi somnade till en film i sängen.
En riktig Svensson dag och så jäkla skön!

Pricken över i:et; Rooneys avgörande balja mot City, fy fan va snyggt!!! Årets mål redan gjort, om ingen gör en Hallenius i år då, förra årets klart snyggaste mål. Ett mål med fler moment i, mottagning, lyftning över en back och skott med fel fot i en omöjlig vinkel på volley i bortre krysset....Rooneys mål har man ju faktiskt sett på träning en del gånger....Holm har gjort någon, Ivan försöker ibland, Strid har jag sett cykla, "Lillis" Helsing hade mycket sådan acrobatik för sig, Lars Edling gjorde någon....men Hallenius mål är svårare att göra. Men båda är ju sjukt snygga!

Idag faller snön och jag har av någon konstig anledning träningsvärk i vaderna...siktar på ett gympass och gärna lite skidor med barnen, annars inga planer...


Tjingeling!


Slut på v.6..

Slut på v.6 och denna vecka avslutades med en timmes träning i DINA hallen och mycket spel. Henrik fick förhinder och Nåjde hade planer så jag körde träningen. Uppvärmning, en i mina ögon riktigt rolig avslutsövning och sedan spel 6 mot 6.
Ett backpar i varje lag och sedan lottade lag. Matchräkning 3-2-1-1-2-3. Matchen slutade oavgjort 3-3 och "finalen" spelades först till två mål. Vet inte om jag var otydlig eller om någon i det andra laget var sämre förlorare än vad jag är för när det avgjordes blev det en del tjafs om regler, sidbyten och fan och hans moster o.s.v...Genuint förbannad är det inte ofta jag blir nuförtiden och den känslan kändes nästan skön, hellre förbannad efter en träning än oberörd!

När jag sedan förklarade varför jag var lite förbannad när jag kom hem till min fru och hörde mig själv rabbla om matcher och mål på en träning förstod jag snart hur löjligt det lät och efter ett varmt bad och ett glas cola var jag lugn igen....


En lång dag, fredagar betyder 9.5 h arbete för mig och sedan träning en timme, är över. Fredagskvällar är en utmaning i att inte somna före 22.00 i alla fall....

Helgen år i vilans tecken....tid med döttrar och fru, lite styrketräning och en del skidåkning hoppas jag hinna med.

V.7 kommer att bli tuff för SFFs A-lag och två dagars mer eller mindre vila är nödvändig....

Måste älska Foppa Forsberg. Ett hav av pengar på banken, tusen skador på kroppen men ändå kan han inte slitas från situationen att vara en del i ett lag, jaga segrar och dess kickar och bevisa för alla skeptiker att han fortfarande är riktigt bra. Hur det än går så är jag mycket mycket imponerad av hans vilja och mod. Sportsligt har han ju enligt många mycket att förlora (stämmer ju säkert om man ska jämföra med då han var nr.1 i världen) men att han vågar kasta sig in i NHL igen, har den viljan, det gör att han vunnit hur det än går. Go Foppa!
Tjingeling!


V.6

V.6 snart avklarad på "stegen", Måndagens lugna träning följdes upp med ett tufft fotbollspass tisdag och igår onsdag var vi på active där några av oss går in i en period av färre men tyngre reps i övningar. Kan återigen innebära en del "trötthetskänsla" i musklerna, precis som det ska vara. Musklerna har nu "vant" sig, byggt på sig och behöver nya utmaningar för att bli starkare, uthålligare och framförallt explosivare!
En del av nyförvärven fick bekanta sig med denna underbara övning:
http://www.youtube.com/watch?v=tUol6V2EnNw
 
Ikväll höll Henrik i träningen och hade filat på några övningar och det hade han gjort bra. Personligen gillar jag övningar som direkt kan relateras till vår spelfilosofi, sättet vi vill spela i match. Ikväll anfallsspel och personligen fick jag bl.a. nöta inlägg från vänsterbacksposition.
Tycker att vi redan visar en hel del kvalitee i de saker som vi gör även om vi fortfarande också har mycket att jobba med.

I tisdags hann vi inte göra Liverpool löpningarna efter spelet två mot två så tack och lov hann vi det ikväll istället...är det en tuff vecka så är det!! Nästa vecka ännu ett snäpp högre i intensitet för att sedan gå in i en vecka av "superkompensation" och återhämtning.

Henrik tog upp vikten av att sova, äta bra och vila när man har chansen för att kunna ta åt sig av all denna träning. I helgen har vi "bara" ett pass på active resten får ägnas åt återhämtning!

Några sjuka, någon småskadad annars har vi klarat oss bra från skador hittills i år, trots intensivt matchande i cuper och träningsmatcher, peppar peppar!!!

Vart fan kom stormen ifrån? Ska man behöva börja skotta igen...

Imorgon fredag, en intensiv dag börjas på gymmet 07.45 och avslutas i DINA hallen (vart annars?) med ett pass för skolan och sedan ett spelpass för A-laget mellan kl 17-18. Rest is for the soft!!!


Tjingeling!
Att spela vackert

Vissa fotbollsspelare har skönare stil på planen än andra. Dessa spelare får det svåra att se enkelt ut och i sina bästa stunder är fotboll som en blandning av dans och poesi när de spelar. Den som kanske har haft skönaste stil av alla är såklart denna:
http://www.youtube.com/watch?v=3K_p-8R9mzQ&feature=related

Men min favorit är nog kanske ändå denna, när det kommer till skön stil på planen:
http://www.youtube.com/watch?v=98YSGszcPy0&feature=related

För att förstå skillnaden mellan att spela vackert och att inte göra det lägger jag ut denna länk:
http://www.youtube.com/watch?v=6Uekue6-XIk&feature=related

Men som någon smart person sa en gång: "Ett lag är som en symfoniorkester och man behöver alla instrumenten för att det ska fungera bra, alla kan inte spela fiol"

Själv har jag alltid vart trumsettet...


Tjingeling!

Olika synvinklar på en match

Ligger och skriver i sängen till "House" och halvsover 21.15...gubbvarning

Tänker på matchen i Lördags och det är roligt hur man kan se olika på en match.

Naturligtvis är jag färgad i SFFs färger och ser till det mer positiva vi gör i matchen mot Sandviken och kommer ihåg våra målchanser. Men när det skrivs på SIFs hemsida om matchen har vi inte haft en möjlighet och deras seger är glasklar...Tur då att deras tränare Tony har en blogg och ger en mer "sann" bild av händelserna på planen:

1-0 i halvtid hade kunnat vart något helt annat ... bägge lagen hade ett par fina målchanser ...Vi har ett övertag i bollinehav och känslan att vi är bättre finns där ... men vi spelar absolut inte ut Söderhamn på något vis ... en jämn match där det ändå i dom avgörande lägerna märks att det sklijer en division ... precis som det SKA vara !

Jag kunde inte sagt det bättre själv, Sandviken är en bit före oss, har mer bollinnehav men vi är i närheten och hade inte deras målvakt gjort två kvalificerade räddningar hade vi även vart närmare i målprotokollet. Men att en hemsida skriver i sitt lags "favör" är inget konstigt, det har säkert även jag gjort någon gång då jag skrivit om våra matcher till hemsidan. Missförstå mig rätt, Sandviken var bättre men vi var inte långt borta och det tar vi med oss!

Gårdagens träning mycket lugn efter en tuff helg. Jogging, fotbollstennis och eftersnack efter helgens matcher.
Jag fick vara med mina godingar istället för att träna men hann upp en sväng, blir ju konstigt att inte vara i Dina hallen en kväll....Kvällens träning lite tuffare...Teknikuppvärmning, frekvensstege och konditionsspel, 2 vs 2, 15 matcher a´2minuter/match  Vinnaren avancerar en plan och förloraren går ned ett steg. Plan 1, "Allsvenskan" där målvakterna finns, dit vill man komma och stanna kvar. Bra på många sätt att spela 2 vs 2...mycket kan tränas men det jag vill åt med detta pass är framförallt mycket spring i benen och konditionsträning. Detaljer som tränas kan vara press, styrning, täckning, kommunikation m.m. i försvar och i anfallsspelet olika offensiva anfallsvapen som överlappning, omställningar m.m. men även kreativitet och teknik i dribblingar, avslut, drivningar, mottagningar och passningar...Men som sagt, det jag ville åt var mest att kötta, vilja vinna, förbättrad kondition och sparka bolluslingen i mål!

Jag och Lundström föll på målsnöret efter finalförlust mot Terje, Victor och Tommy. De gjorde sitt andra besök i "Allsvenskan", jag och Robert campade i stort sett där....men rätt ska vara rätt, ingen 3 poängare till oss, fan.

Imorgon Active och sedan fotboll torsdag och fredag med Henrik, bra vecka!

Tjingeling!


Kvartsfinal...

...men där blev det stopp mot seriekollegan Rengsjö i Ljusnan Cup. Inte så mycket att säga om, Rengsjö var piggare än oss och har några spelare med tyngd som de utnyttjade och vid nått mål var det lite juniorvarning på oss. Vi vaknade vid 0-2 och kommer ikapp till 2-2 men då vi bränner ett fint läge att göra 3-2 gör Rengsjö istället trean och bildar sedan köttmur framför eget mål och vi har inte kreativiteten att komma igenom. De gör sedan även 4-2 och de förtjänar segern då de är bättre än oss idag. Rengsjö vinner sedan hela turneringen efter finalseger över Ockelbo.

Många "konstiga" resultat i cupen. Lag som Kilafors, Hällbo, Wallsta m.fl. går långt och ett av finallagen är ett divsion fem lag. Helt klart har sargens roll en stor betydelse i detta faktum. Inget lag är van med sarg och sämre lag gynnas mycket av den. Dåliga skott, dåliga passningar och dåliga mottagningar kan här fortfarande leda till någon riktigt farlig målchans för laget. Detta är såklart roligt för publiken och gör cupen mindre förutsägbar. Tycker dock själv att cupen är nästintill onödig för oss i A-laget och vi kommer inte att spela många fler gånger i denna cup om jag får bestämma...vilket jag såklart inte får. Gillar tävlingsmomentet men om futsal är en bit ifrån fotboll så är detta ännu längre ifrån. Detta hade jag sagt även om vi vunnit cupen...

En stor eloge till Bollnäs som uppdaterade cupresultaten på Internet på ett imponerande sätt. 

Tur att det inte är långt till seriepremiär i fotboll och vilka väntar då om inte Rengsjö, på Solrosens konstgräs i Bollnäs. Resultatet idag bidrog till att jag längtar ÄNNU mer till seriepremiären...

Nästa helg matchfritt och det känns ganska skönt efter två hektiska men roliga fotbollshelger.

Var med Hilma och Selma på Hilmas dansträning ikväll och det är fantastiskt vilken taktkänsla och rytm hon börjar få, hon var helt underbar att skåda!


Tröstar mig med denna efter dagens uttåg ur cupen:
http://www.youtube.com/watch?v=ZgkugP09UOA
men imorgon är den glömd!


Tjingeling!

Förlust...

...blev det i årets första träningsmatch, motstånd Sandvikens IF. 1-3 blev slutresultatet mot detta, rätt hårt sattsande, division två lag.
En förlust känns aldrig bra MEN, och i detta sammanhang känns ett MEN befogat, vi kan ta med oss en del positiva detaljer i vårt spel. Henrik tog på genomgången upp vilka detaljer i spelet som vi skulle lägga vårt största fokus på. Där kom positionsspelet i vårt försvarsagerande på första plats och det var med stor glädje vi alla kände hur fint försvarsspelet fungerade trots ny formation, vår första match, en helt nu backlinje samt kvaliteen på motståndet.

SIF har som väntat mycket boll men utan att skapa fler lägen än oss i matchens 70 första minuter. I första halvlek har Ivan ett friläge som deras målvakt gör en fin tåparad på och styr utanför målet. Vi har 4-5 lägen där den sista offensiva passningen slås bort, lägen som annars hade blivit frilägen. SIF tar ledningen på en hörna då jag blivit utkörd från planen p.g.a. mitt blödande knä. En låg variant som vi inte var med på och kanske hade jag, som stod i främsta zonen, kunnat vart till hjälp där...
SIF har ett par fina nicklägen men annars känns det som om deras bollinnehav inte leder till så mycket i första.
I andra halvlek har vi vår bästa period den första kvarten där inte bara vårt förvssvarsspel fungerar utan även spelet med boll på offensiv planhalva. Holm kommer i ett riktigt fint läge och får till ett skott som är påväg mot krysset men tyvärr gör SIF målvakten en mycket läcker räddning.

Efter den första kvarten tar SIF över bollinnehavet igen och de gör ett riktigt snyggt mål som tyvärr börjar med en liten missbedömning i vårt försvarsspel vid halva planen. Men målet är snyggt då motståndaren dribblar bort en av våra backar och sedan lobbar in bollen över Adam.
Adam tar dock revansch och skjuter en lång utspark som Robert jobbar ikapp och med hjälp av ett taffligt agerande av Sandvikenmålvakten kan han reducera.
Vi har sedan en halvchans genom Mackan innan hemmalaget gör trean efter ett inlägg och nick.

En första match som vi kan bygga vidare ifrån, försvarsspelet mycket bra för att vara första matchen och det glimmade stundtals till offensivt men där syntes det att vi har en del att jobba på i fråga om kvalitee i avgörande passningar och löpningar. Överlag en positiv debut, men jag tycker det är surt att förlora!

Alla som spelade kan vara nöjda med debuten!

Min egen insats tycker jag var ok då jag spelade vänsterback!?! Inga stora misstag bakåt, några onödiga bolltapp, men jag kände mig mycket tryggare än jag trodde att jag skulle göra. Jag var inte på planen vid något mål, varken framåt eller bakåt...Jag bidrog inte med så mycket framåt som jag skulle vilja göra men det var riktigt jäkla kul att spela fotboll igen och jag fick mersmak!

Imorgon Ljusnan Cups slutspel och vi fick Rengsjö i kvarten, kul med rätt så bra motstånd!!!

Tjingeling!

Matchhelg

Imorgon lördag har vi säsongens första träningsmatch, Sandvikens IF på Jernvallens konstgräs. En bra värdemätare direkt mot ett lag som siktar på att vara på övre halvan av division två.
Ifjol hade vi "enklare" motstånd från början i träningsmatchandet och kanske dessa bidrog till att förväntningarna på oss, både från oss själva och från människor utifrån, blev lite för höga. Vi vann med stora sifrror mot skapligt division fyra motstånd. I år har vi i de tre första träningsmatcher division två motstånd i form av Sandvikens IF, Strömsberg och ABK, dessa blir allt annat än enkla! Men jag är övertygad om att de ger oss mer än vad enkla segrar gör.

Vad kan man då förvänta sig i säsongens första träningsmatch?
Jag förväntar mig att sperlare redan från första stund tar chansen att visa att man vill spela den 25e April i seriepremiären.
Ok, det kommer att vara stora ytor, det kommer att var en del tankar i huvudet angående det taktiska, det kommer att vara lite osamspelt men att ge 110 %, springa som djur, vinna närkamper och visa en jäkla vilja det kan man göra fastän det är första träningsmatchen.

Ljusnan Cup drog igång ikväll. SFF spelade ikväll fredag med de spelare som inte startar mot SIF imorgon och vann de två matcher jag var på sidan. Riktigt kul att se ett A-lag, division tre, med massor av spelare födda tidigt nittiotal! 
4-2 mot Hällbo och 5-2 mot ett division sex lag från Gästrikland som jag ej kommer ihåg namnet på. Första matchen inget vidare då de väldiga ytorna och sargerna ställde till det en del för oss.
Bättre i match nummer två men då blev det istället för mycket av det goda och bollen duttades mellan spelare framför motståndarnas mål , mål blev det dock inte så ofta. Effektivitet i den matchen och vi gör sju mål till.
Laget spelar gruppfinal mot Arbrå inatt men då jag spelar från start imorgon måste jag försöka få lite sömn...
Håller de tummar jag har för seger och sovmorgon på Söndag!

Ett nytt namn i SFFs A-lag gjorde debut, Emil Helmersson. Stabilt backspel och avvägda offensiva löpningar bidrog till en positiv premiär!

Idag hade vi på Stugsunds skola friluftsdag. Skidor, skridskor, tennis och fotboll. Jag hade två pass i Dina hallen med många sugna, intresserade små lirare. När vi spelade sjumanna på slutet var jag med och kunde såklert inte hålla mig ifrån att glidtackla ( bara på bollen för ovanlighetens skull) varav en grabb tittat storögt på mig och säger
"-Jag har aldrig sett en gubbe glidtackla förut" hahahaha

Tjingeling!


Tankar i bilder

Henrik hade ikväll ett teoretiskt pass med A-laget. Lite grundtankar i försvar och anfallsspel och grunduppställning...Ska inte ge bort för mycket i fall att någon "fiende" halkar in på denna sida någon gång, kan dock ge några bilder som jag får i huvudet då jag tänker på det som Henrik nämnde....
  

Imorgon träning och sedan börjar en galen weekend med Ljusnan Cup fredag kväll, träningsmatch mot Sandvikens IF på lördag och sedan förhoppningsvis Ljusnan Cup söndag.
Att det tränas mycket och spelas för lite matcher är en ständigt återkommande diskussion när man är på diverse tränarutbildningar/träffar. Denna vecka gör vi allt för att gå mot strömmen, älska läget!

Tjingeling!

Konsten att blöda

Jepp, den är jag själv mästare på. Har ett sår på höger knä som är öppet alla årets dagar förutom 3-4 veckor då vi har uppehåll. Inget märkvärdigt förutom att det ibland gör så sjukt jäkla ont på nätterna så att jag måste ta tabletter för att kunna sova. Lakanen är sällan vita heller och jag är van att ligga och rulla mig på skorpor på nätterna...fräscht. Slår först upp såret vid årets första glidtackling och sedan slår jag ständigt upp det, glidtackling eller ej.

Kvällens träning, 60 minuter fotbollsintervall. Spel, löpning och förflytta boll i olika tempo...Vissa såg sjukt trötta ut, kanske hängde cupens matcher kvar i fler bens än mina.
Poängspel och fastän grönt lag gärna ville ha det till att jag fuskat så vann mitt lottade lag med Pontus och Robert O.

Bråttom som tusan efter träningen då frugan också måste få hinna träna. Synd, alltid skönt med en bastu efter träningen och det känns alltid som pricken över i:t.

Imorgon ska det avslöjas hur vi taktiskt ska jobba i årets matcher och hur vi ska formera oss på planen. Ett teoripass kommer lämpligt efter kvällens pass och det blir säkert mycket intressant.

I SFF har jag spelat i några olika förmationer. Från Hasse Olssons, Henrik Isakssons, Christer Anderssons och Conny Asklöfs 4-4-2, ofta med en stark target och en djupledslöpande forward samt ett diamantformat mittfält.
"Chappas" Ajax inspirerade 4-3-3 uppställning och tänk som var den formation som gjorde SFF till ett mer bollhållande lag och även firade triumfer med division tre seger och klubbens toppplacering i division två, sexa.
Ifjol spelade vi ofta ett sorts 4-1-4-1 med blandade resultat. Nu vet jag att vad det man spelar heter egentligen inte är det viktigaste, utan hur man kan få varje spelare i laget att förså sin uppgift på planen och välja ett sätt att spela som passar det materiell man har att jobba med. Sedan kallas ju formationen på laget helt olika saker då laget har bollen och när laget försvarar. Ifjol jobbade vi i 4-1-4-1 i försvar men i anfall var det oftast 3-1-4-2, något som säkerligen bidrog till att vi mot kontring/omställningsskickliga lag ofta blev straffade och detta bidrog till att vi släppte in alldeles för mycket mål.

Hur vi ska spela i år kommer Henrik att gå igenom imorgon och jag som har en del inside information vet att det kommer bli riktigt bra....

Sätter in en fräsch bild som avslutning...

Tjingeling!
Shelter from the storm

Jag brukar alltid somna efter sporten men ibland händer det att något bra program håller mig vaken lite längre och ikväll blev det alldeles försent...Först ett program om handbollslandslagets uppladdning inför och under vm turneringen. Alltid roligt att se hur proffs laddar och höra hur de tänker inför stora utmaningar.
Jag har skrivit en del om viljan att vinna och tyckte det var roligt i reportaget då de berättade om att laget alltid tävlade och ingenting fick sluta oavgjort...det spelades pingis, fotboll, gicks på händer m.m.och någon skulle hela tiden vinna, underbart!

Efter det programmet började ett program om universum, planeterna och framtagningen av teleskopet på kunskapskanalen. Är lika faschinerad av rymden som ett barn, hade jag vart smartare hade jag gärna arbetat inom området.

Vilodag från fotbollen, i alla fall fysiskt, men en långpromenad med musik i lurarna (Bob Dylans "Shelter from the storm" kvällens gåshudslåt) blev det för att mjuka upp stela ben. Inte på värsta vis men jag har en del träningsvärk och det var inte igår...känns faktiskt skönt!

Imorgon drar vi igång veckan med ett relativt jobbigt pass, trappsteg fem och 56 minuters intervallträning ska klaras av.

Hilma har haft magsjuka idag och jag har vart hemma från mina tre arbetstimmar på måndagar.
Man lider alltid hårt med sina sjuka barn och jag skulle ta deras plats alla dagar i veckan vid sjukdom.
Vi får se om resten av familjen klarar sig...

Vet inte om någon annan än pappa Kalle läser det jag skriver här men om det är någon annan ber jag om ursäkt för min allt för ofta slarviga stavning, missade bokstäver, konstiga meningar m.m. Ni får ha överseende, skriver oftast mycket fort och när frugan somnat och jag själv har somnat med ena ögat....

Tjingeling!

RSS 2.0