BK Häckens assisterande tränare..

..Crille Lundström, min lagkamrat i pojklagsåren i SFF, den spelare som jag håller som den största talang jag sett på nära håll i både fotboll, hockey, bandy, ja alla sporter han tog sig för förutom simning, har idag stått ut med mina frågor i 3 timmar, timmar som flög förbi. Jag tog för ett tag sedan kontakt med Crille då det blev klart att jag ska assistera som tränare denna säsong. Att ha en sådan vän och ett sådant bollplank eller "mentor" känns som ett stort privilegium och välkommet då jag är i början av min "födelse" till tränare.
Vi blev först utkörda från furan kafeterian då de stängde och sedan från Tewes konditori, hade vi inte haft fruar och barn hade vi nog suttit och snackat ännu...sådan fotbollsidiot har jag blivit.

Att Peter Gerrhardsson, Häckens huvudtränare, dessutom är den bästa instruktör jag sett "live" (Bosöns symposium) ifjol gör inte saken sämre.
Hoppas på att snart få åka på studieresa till Hisingen och "Gothia Park"...

Mina frågor var många, små detaljer och stora detaljer i träningsupplägg, taktik och formationer, fysträning och allt annat som har med fotboll och ledarskap att göra, jag fick många bra svar av Crille. Jag är fullt medveten om att allsvenskan och diviison fyra hälsingland är på milsvida avstånd kvaliteetsmässigt men mycket av det Crille sa kommer jag att lägga i ryggsäcken och ta med mig i min utveckling till att bli en bra tränare och utbildare av fotbollsspelare. Även taktiska detaljer och övningar kan man ta med sig men då är det såklart upp till mig och Henrik att göra dem nyttiga för oss i SFF som lag samt våra spelares utveckling...

De tips och ideer som kommer efter ett sådant här intressant möte kommer jag bara att dela med mig av till Henrik, sorry bloggen...Tack Crille!

Nu är jag ruggit sugen på att säsongen 2012 ska starta!


Skänker en tanke till en nära vän och dennes familj ikväll. Fotboll kan ibland bli helt oviktigt, hoppas allt går bra.


Tjingeling!

Frivillig träning nr.2

17!?! spelare hade letat sig till Onsdagens frivilliga träning i DINA hallen. Sjukt skön siffra på en frivillig träning.
13 spelare ur SFF "leden" och fyra spelare som spelade i andra klubbar ifjol. Tre TIK spelare från ifjol och en spelare från marma, Jonathan, son till coach Eismar. Fyra intressanta insatser av spelare jag kollade lite extra noga på i kvällens pass.
ALLA såg riktigt sugna ut, tar man ett stort sug efter fotboll mixat med kvalitee så blir det bra fart och en hel del snygga kombinationer att minnas:

 • Vinnare i spelet: Grönt lag med Christer W, Jonas O, Oskar S och Tommy N
 • Skyttekung: Ivan på 7 baljior
 • Snyggaste mål...Spångs långskott ribba, mållinje, ribba in var fint i kamp med många andra tjusiga baljor
 • Tunnelkungar: Simon och Magnus W
 • "Awareness" Ess: Pontus i kamp med några andra...
 • Mest spring i benen: Tommy N, Terje, Magnus W, Holm och Pelle såg ut att ha mycket sparad energi
 • Tyvärr bara en målvakt men Blomman gjorde en bra träning mellan stolparna. Till nästa träning hoppas vi på en målvakt till...
Ok, nog skrivet om en frivillig träning i Oktober....men det är kul med fotboll och alla träningar    ska betyda/gälla något!Nu är vi anmälda till futsal sm kvalspel och börjar nästa lördag träna futsal i A-hallen...slipar redan på fyror och det ser läskigt bra ut!


Jag är nedtränad efter dans veckor i skolan och danser där jag själv måste vara med mer eller mindre hela tiden, HELT slut men roligt moment i skolan! (tyckte jag inte själv då jag gick i skolan dock)

Tjingeling!

Göra saker rejält

Är såklart surt att United stortorskade mot City med 1-6!?! men ska man göra något kanske man ska göra det rejält eller? Nu kanske City inte blir HELT förnedrade när United tåget går efter jul...bara lite.

"Awareness" - medvetenhet, uppmärksamhet, kännedom
Fin egenskap att ha som fotbollsspelare, som denne t.ex.:
http://www.youtube.com/watch?v=mbGeZ2nSrRk


Frivilliga Träningar med SFF flyttade till Onsdagar kl 18-19.30.
Tjingeling!

Frivillig träning nr.1

13 utespelare och 5!?! målvakter den första frivilliga tränngen i DINA hallen.
Många pigga ben och bra intensitet för att vara den första träningen på några veckor för några av spelarna.

Några unga SFFare (Måns, Johan E, Molin), några halvfärska SFFare(Stridh, Spång, Felix), och några SFF "uvar" (Robin, Simon, Danne, Alex) samt några spelare som av "olika" anledningar tränade med oss (Magnus Wallgren, Krister Wallgren, Emil Johansson, Adam Jonsson) samt en färsk "ex" SFFare Tommy Nordh genomförde kvällens pass.
Värmning och Ola körde ett kort pass med målvakterna + spel 4 vs. 4.
Kan villigt erkänna att det kliade i benen och såg jäkligt roligt ut.


Även om det bara är frivillig träning ännu så är det skönt att kulan är i rullning!

1:a December drar vi igång på "allvar"...


Tjingeling!


August Karl Vilhelm

Blev igår morbror igen, denna gång till en kille, grattis syster med familj och välkommen August!


Imorgon smyger fotbollen igång igen, nån som haft uppehåll? =)
Torsdagar kl 17.00 blir tiden de första veckorna.
Frivilliga träningar, behöver man längre vila tar man det. Har man ett sug så kommer man och lirar och håller den värsta "rosten" borta.

Jobbas för fullt på truppen och till viss del även på ledarstaben ännu, spännande tider.


Har inte så mycket mer att skriva just nu, allmänt tom på tankar efter en hektisk dag, förutom:
 • Satt igår och tittade på city och tyckte Villareal var snäppet bättre men då de släppte in Kun Aguero trodde jag ändå på seger för City....då fick jag krångel med bilden och såg inte mer av matchen. Idag läste jag att han avgjorde i minut 90...skaplig värvning. Synd att han inte är röd...
 • Känner stort sug efter att försöka komma till slutspel i futsal sm igen...
 • Hur höga är oddsen på att August INTE blir fotbollsintresserad? =)

Tjingeling!
Tillbaka i gamla synder

Kom äntligen ut på en joggingtur ikväll igen, stjärnklart och Eminem i lurarna. Kroppen känns fin trots allt. Ingen känning alls i knät nu.
Genast kommer de igen, bilderna i huvudet. Hur jag vinner en nickduell mot en Trönöspelare, snurrar upp en Rengsjöspelare med en gammal tittfint, slår en frispark i krysset mot ABK, glidtacklar och bryter en farlig målchans mot Edsbyn, visar på planen att gubbjäveln fortfarande är bäst, han är inte slut..... sådana tankar som jag alltid har peppat mig själv med på mina höst och vinter jogging turer.
Också stannar jag upp, funderar, kommer ur min fotbollskoma och kommer ihåg att jag inte spelar fotboll mer. Gubbjäveln ÄR slut.
Var på utflykt med familjen i höstskogen idag och träffade Terje som var ute och sprang, de bilderna kan han ta över nu istället...förutom orden gubbjävel och slut då.....

Istället för Eminem sätter jag på en långsam Melissa Horn låt och promenerar sista biten. Jag är inte trött, har inte ont, men jag kan gå nu, jag har inget mer att bevisa som spelare. En blivande tränare kan gå sista biten och fundera på hur man på bästa sätt instruerar en ytterforward på icke bollsida att löpa i offensiven i ett 4-3-3 system, trianglar, spel på rätt fot o.s.v. Rätt kul det med.

Vid den här tiden ifjol hade brevet som sagt att jag var nominerad till Galan i Hudik precis tagits emot. Först trodde jag faktiskt att det var ett skämt, ett "practical joke". Sedan förstod jag att det var på riktigt och tyckte faktiskt det var roligt. Inte så mycket för själva nomineringen kanske, mer för chansen att ta med frugan på gala och mingla med fotbollsintresserade människor. Nomineringen bidrog kanske lite till att jag spelade detta år också fastän några i klubben ville se mig som assisterande redan då. Men jag tyckte att jag kanske kunde bidra en säsong till. Så känner jag inte nu längre.


Inget nytt klart med SFFs trupp ännu men det jobbas för fullt bakom kulisserna. Det hade inte vart svårt att ha ett heltidsjobb som fotbollstränare, tänker på fotboll 8 timmar om dagen gör man tamefan ändå!

Besök av HeadCoach med familj idag, Selmas överblivna kalasfika måste ätas upp och alltid kul att träffa Bob m. familj. Såklart handlade det även mycket om fotboll.

Ingen Maradona har velat komma ur min syster ännu men nu måste det vara nära!


Imorgon ny vecka, nya möjligheter

Tjingeling!SFF börjar träna igen!

Till veckan smyger vi igång träningen igen, Torsdagar kl 17.00 i DINA hallen. Alla seniorer i SFFs organisation är inbjudna till träning, en chans för de yngre spelarna att komma och visa att man är hungrig och vill spela A-lagsfotboll i sommar och en chans för alla "gammeluvar", nej just ja, sådana har vi inte längre...,men en chans för de mer rutinerade spelarna som vill att hålla igång.
Uppvärmning + spel kommer det mestadels att handla om.


Idag hade Selma tre år kalas, här en bild på gobitarna i pappas andra hem, DINA Hällåsen, inte första eller sista gången de kommer att befinna sig där...:Måste verkligen börja ta tag i min träning igen, börjar redan att känna mig mer än lovligt tung. När serien startar ska jag vara i toppform, allt blir så mycket lättare då....

United bara kryss mot Liverpool, besvikelse...

Strand blir kvar i division fyra efter ett misslyckat kval, synd för dem och oss. Strand blir såklart en tuff utmanare om seriesgern nästa säsong då de kan kalla in tunga förstärkningar vid behov från HFF....
Men faller bitarna på plats för oss kommer vi att bli starka nästa säsong också...

Tjingeling! 

 


Stolt Svensk!

Sverige vinner med 3-2 hemma mot Holland och är klara för EM. SÅ JÄVLA SKÖN MATCH!

Taktiskt såg matchen ut ungefär som en allsvensk match mellan Gefle - Elfsborg, fast på speed. 4-4-2 vs 4-2-3-1. Sverige och Hamren hade gjort hemläxan, skrotat 4-2-3-1 och hög press från första mötet, skrotat tanken att slå Holland på deras sätt att spela fotboll med tålamod och bollinnehav, en mer "realistisk" inställning till uppgiften.
Ett Lagerbäck kompakt 4-4-2 med minmala ytor mellan lagdelarna, spel på utsidan av laget men kompakt centralt, två hårt jobbande forwards och ta till vara på de chanser man får att ställa om samt fasta situationer. Och hur man genomförde det!

Holland mycket boll, men mestadels spel utanför Sverige lag och inte som i förra matchen borta då bollarna skar genom Sverige som en varm kniv i smör.
Hollands spel ofta fint men som Källström sa efter matchen, reultatet och poängen är det som kommer att leva kvar, hur det såg ut är en bisak.

Mellberg tillbaka och en sådan vinnarskalle vill man aldrig vara utan, Lustig gjorde sin bästa landskamp någonsin, Elmander sprang som bara han kan men denna gång visade han stundtals prov på tekniska nummer också och han låg bakom två mål, jag kan fortsätta i evigheter, en magisk insats, det enda sättet att spöa Holland.

Jag fick direkt efter Källströms frisparks mål en massa meddelanden om att den höll Dahlin klass, det kallar jag komplimang! Dock enklare att göra dessa på Hällåsen i division tre mot lag som Brynäs m.m., en helt annan att göra det på ett kokande Råsunda mot världens bästa lag, där visade Kongo Kim prov på mental styrka utöver det vanliga.

Och vem saknade Zlatan? Hur gör Hamren nu? Mycket hinner ju hända på 6 månader, Zlatan kan komma i kanonform igen fysiskt men hade EM vart inom en snar framtid hoppas jag Hamren hade vågat peta Zlatan. LAGET är alltid viktigare än en spelare, en klyscha som denna match verkligen visar stämmer. Men hur fan skulle Zlatan ta en petning?

Ikväll somnar jag som en stolt fotbollsintresserad svensk.


Tjingeling!

Bollen är i rullning!

Då har energin börjat komma tillbaka på allvar och fotbollssuget blir mer och mer påtagligt. Har börjat försonats med tankarna att inte spela mer fotboll själv, och på allvar börja liva in i den roll jag stundtals tjuvstartade säsongen 2010, som assisterande tränare.

Möte ikväll med Henrik och delar av styrelsen och utan att jag kan skriva om det som sades kan jag berätta att vi står inför en spännande tid i klubben, bollen är i rullning!

Torsdagen den 20e Oktober kör vi igång fotbollsträning i Dina hallen för dem i laget som vill hålla igång och känner sug efter fotboll. Kl 17.00 blir tiden. Kanske dyker något nytt ansikte upp?

Imorgon Sverige - Holland, underbar match. Kan man hoppas på ett mirakel? nja.

Gick på IKEA med frugan i helgen, alltid ett sant nöje...här en skön text om IKEA från "Texas":

"Sitter i soffan och pustar ut efter att ha varit på IKEA i Helsingborg. Som så ofta när du går där i varuhuset ser du bara färdiga garderober och bokhyllor fint uppställda. Du ser bara möjligheter. Aldrig skitgörat och kämpandet som måste läggas ner för att få det färdigt hemma i huset. Du går vilse på tygavdelningen men lyckas kämpa dig igenom avdelning för avdelning. Tillslut känner du lyckan komma krypande när du trycker i dig en korv med bröd utanför entrén.

Att gå på IKEA är lite som att vara elitidrottare i stort. Du lurar dig varje försäsong och ser bara bilderna i ditt huvud på det stora målet när serien startar, publiken och de tre poängen.

När jag tänker tillbaka på min karriär har all vinterträning varit mödan värd ändå. Det har blivit många timmar genom åren. För många kanske. De flesta ser inte slitet i den grå vardagen. De tror man tränar tre gånger i veckan och blir fotbollsproffs (nåja) på det. Precis som jag själv trodde när jag köpte den där bokhyllan utan vetskapen om vilket helvete det var att skruva ihop den"


Tjingeling!Löjliga säsongen...

..eller "Silly Season" är igång. Vilka spelare ska spela vart? Den spelaren är påväg dit och en annan spelare är påväg dit, rolig men samtidigt en påfrestande tid. Önskar jag bara kunde stänga av men då jag rör mig i grupper med många fotbollsspelare hör jag ständiga rykten om vart spelare ska spela nästa säsong och som vanligt vet och kan många mycket.

Vad vi kan erbjuda i SFF när vi ska locka nyförvärv är mycket enligt mig. VAD detta är kommer jag och övriga inblandade att berätta för de spelare som vi vill knyta till oss inför nästa säsong. För visst finns det namn vi finner "heta" och gärna ser i Hälsinglands snyggaste tröjor nästa säsong...

EN sak vi numera inte kan erbjuda är spel i division tre eller framförallt spel i division två som vi kunde för några år sedan. Men eftersom att det då var i stort sett omöjligt att locka över guldkornen från klubbarna i närheten till SFF kanske det faktum att vi nu är i fyran är en fördel för oss? Förhoppningsvis är det så. Svårare lär det knappast kunna bli.


Hektisk men rolig Fredag som vanligt, började och slutade i DINA hallen, mitt andra hem.

Finland - Sverige i riktigt skitväder ikväll och viktig 1-2 seger. Segern också det enda jag tar med mig från den matchen ur Sveriges synpunkt, möjligen också det faktum att vi har hittat en bra vänsterback, i alla fall mot "svagare" nationer. Ska bli intressant att se hur Olsson klarar sig mot Holländska kanonkulor på tisdag. Zlatan återigen riktigt svag och jag satt faktiskt och önskade honom utbytt.
Kan dock ta med mig Rasmus Elms "awareness" på planen, som Henrik verkligen försökt pränta in i oss i gångna säsongens övningar. Alltid ett snurrande huvud som uppdaterar läget på med och motspelare och hela tiden försöka vara helt klar med vad han ska göra med bollen då han tigger den, en Xavi Jr skulle man kunna säga om man skulle vara riktigt snäll.

Imorgon ska jag bjuda frugan på min 35 års present till henne, en weekend i Sveriges centrum, Sundsvall, med hotell, shopping i Birsta och allt. Kanske kan man smyga iväg och kolla när Giffarna tränar? =)

Tjingeling!Rörliga bilder från en förlust


 • Suget efter fotboll börjar redan bli olidligt och nästa vecka kommer vi att dra igång frivillig träning i Dina hallen.
 • Sjötull drar sig ur division tre, två lag från kvalspelet går upp..
 • Carlos Santis, Sjötull,  tar över Hille.
 • Ursäkta att jag skriver om division tre, jag har dålig koll på vad som händer i t.ex. Ilsbo.. hmm =(
 • Trönös tillfälliga importer försvinner kan jag läsa i tidningen
 • Ivan tränar i Estland!?! och är enligt Kuriren påväg bort från SFF, tur att det finns tidningar
 • Tommy Nordh är den enda som sagt att han slutar i SFF då han ska flytta till Uppsala, tack för en fin tid Tommy och du är välkommen tillbaka!
 • Håller på Strand i kvalet till division tre, sedan är min plan att vi möter dem i hissen 2013...
 • Strongt av Hudik att hamna tvåa i division två, även om det var den norra och sämre tvåan så är det  riktigt bra, tänk vad bara ordet samarbete kan innebära (Laget består väl fortfarande bara av förre detta ABK spelare och en estländare om jag inte är ute och cyklar helt)
Mitt knä känns faktiskt inte långt ifrån helt ok nu...men lugn, jag ska inte skrämma någon med ett löfte/hot om fortsatt spel.. =)

Någon, ingen SFFare,  har lagt upp film från vår förlustmatch mot Bergvik i dm semin, trots förlusten rätt roligt att titta på:

http://www.youtube.com/watch?v=RvuuN-p2kig


tjingeling!
Fortsättning i SFF, ny roll.

I dagens Kuriren går följande att läsa:

"Bara en dryg vecka efter att säsongen avslutats, vilket gav nedflyttning till division 4, har Söderhamns FF gjort klart med kommande säsong tränarduo.

Henrik Åhnstrand fortsätter att ha huvudansvaret och till sin hjälp får han Benny Dahlin, en spelare med stort SFF-hjärta och lång erfarenhet.

Så här säger SFF:s ordförande Patrik Rönnkvist i ett pressmeddelande:

"Vi är mycket glada att redan nu kunna presentera denna lösning och vi fortsätter därmed också med kontinuitet, hög ambitionsnivå, hög kvalité och ett tydligt SFF-hjärta på tränarsidan, för att, i ett första steg, så snart som möjligt ta steget tillbaka till division 3-fotbollen. Denna lösning var också vårt förstahandsalternativ. Vi jobbar nu intensivt vidare tillsammans med tränarna för att forma truppen och övrigt kring a-lagsverksamheten."


Ingen skräll att jag blir kvar i klubben såklart och har det kommit något gott från min knäskada så är det väl det faktum att jag inte behövde fundera allt för länge på en fortsättning som aktiv spelare eller inte. Hade jag inte åkt på knäskadan hade jag säkert velat samt haft en inre vilja att ändå fortsätta spela, det ÄR det roligaste med fotboll, det tror jag att jag kommer att tycka även då jag slagit in på tränarbanan (assisterande).

Jag får äran att assistera Henrik, och det mest glädjande med detta är såklart att Henrik har en stor vilja att fortsätta som tränare trots en på många vis tuff debutsäsong och att klubben ville att Henrik skulle fortsätta, det var enligt mig MYCKET rätt tänkt. Jag vet också att den allra, allra största delen av spelatruppen (kanske alla) ville att Henrik skulle fortsätta så fler än jag är nog glad över det beskedet. Jag sa till klubben att jag finns tillgänglig för den uppgift de fann passande och det är såklart glädjande för mig att både Henrik och klubben gärna ville se mig i en roll i A-laget, även då jag inte kan spela.

Vad kommer jag då att bidra med? Jag har ju mina tankar om vad som ska göras lite annorlunda till nästa säsong om man jämför med denna. Min känsla är att det inte är stora förändringar som behövs för att göra nästa säsong till mycket mycket ljus sett ur SFF ögon. En sak kan jag garantera, jag kommer göra allt jag kan från sidan, både i träningar och i matcher, för att vi ska bli ett vinnande lag igen. För att vinna krävs att spelare samt laget utvecklas och spelare/lag som vinner skapar en miljö där utveckling blir enklare, i alla fall enligt mig. Förghoppningsvis kan jag bidra till att skapa en vinnarkultur i SFFs A-lag igen, då kommer vi i och runt laget att må jäkligt gott vid denna tid nästa säsong, så ska det bli!

Då fortsätter jag denna blogg, nu som assisterande tränare i SFF, det ska bli riktigt roligt!

 

Tjingeling!

 


RSS 2.0