Kan man förutse framtiden?

Ingen träning för mig ikväll, alla barnvakter var upptagna och frugan jobbade sent. Ett besök till DINA blev det i alla fall och tro på fan, fastän det är måndag efter en tuff helg blev man jäkligt sugen på att träna.

Någonting vi jobbar mycket med just nu, framförallt tack vare Henrik, är att förbättra vår speluppfattning och återkommande fraser i övningarna är att vi ska "Uppdatera spelbilden", "Se oss omkring", "Upp med blicken" och inte stirra oss blinda på bollen hela tiden.
Speluppfattning och spelförståelse är annars något som många slänger sig med utan att riktigt veta vad man talar om.
Uppfatta - Värdera - Besluta - Agera har man ju fått lärt sig på diverse utbildningar, annars har även svenska tränarutbildningen rätt så svårt att berätta hur man kan träna sin speluppfattning förutom att spela match.

När man ser på en spelare som Xavi så verkar han ju alltid veta alla sina nästa drag långt innan han fått bolllen. Han hamnar nästan aldrig i tidsnöd, han slår knappt bort en passning på en hel match och han lägger ju grymt öppnande passningar till sina lagkamrater. Ibland kan man tro att han kan se in i framtiden...

Hittade denna text om ämnet och tycker att den är ganska bra.

Speluppfattning
Vad vi egentligen ”ser” är hur vi uppfattar olika händelser i spelet. Speluppfattning och splitvision är beroende av vår perceptuella (exempelvis syn och hörsel) förmåga och motoriska skicklighet. Kroppskontroll och bollkontroll är avgörande för vår speluppfattning, så att man får mycket tid att ägna sig åt själva spelet.

Splitvision
En spelare med god splitvision har förmågan att snabbt kunna växla mellan en avslappnad diffus blick och fokusering. Splitvision är att inte fixera blicken för länge på ett föremål som exempelvis bollen, då förlorar man uppmärksamheten på det övriga spelet. Bra splitvision innebär också att spelaren kan ”läsa in sig” i spelet och lättare förutse framtiden.

Spelintelligens
Intelligensen i spelet handlar om att ”välja rätt” i en flervalssituation. En spelintelligent spelare kan med andra ord utnyttja en motståndares svaghet till sin fördel.

Handlingssnabbhet
Handlingssnabbhet handlar om att omsätta det man uppfattar i någon typ av snabb tankebearbetning. Alla spelare i ett lag uppfattar mönstret – bollen, motståndarna och medspelarna, på olika sätt. Några finner snabbt rätt lösningar, andra inte.

Problemlösning
Att träna problemlösning kan man göra genom att tränaren:
– Anger ramarna för övningen
– Anger målsättningen med övningen
– Låter spelarna själva genomföra övningen och lösa problemen
– Avvaktar spelarnas försök
– Går in med korta anvisningar och ger feedback
– Diskuterar olika lösningar med spelarna
– Tillåter spelarna att tänka självständigt, ta initiativ och ansvar

Kan vi i SFFs A-lag bli bättre på att se in i framtiden? Jag säger som min gamla tränare Hasse Olsson -"Jag inbillar mig och tror det"

Tjingeling!


Kommentarer
Postat av: Denka

Intressant. Ja, det är något som Åhnstrand har att gröa med, men samtidigt ett måste. Skulle ha fokuserats tidigare mycket mer på detta.Håller dock inte med riktigt om beskrivningen av de olika begreppen. Ska ta det mer senare i denkologin, så att inte jag automatiskt tappar ett bra inläggs-innehåll :)2011-04-05 @ 15:00:08
URL: http://denkologi.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0