Målsättningsmöte

Igår träningsledigt för A-laget efter några tuffa veckors träning samt två matcher föregående helg. Istället för träning målsättningsmöte.
Vad spelarna i laget kom fram till för mål att jobba emot håller vi inom gruppen. Tydliga mål samt HUR vi ska nå dessa. Intressant möte och när Henrik sammanfattade vad de olika diskussionsgrupperna kommit fram till stämde de allt som oftast överens med varandra. Då vet vi vad vi ska jobba efter och sikta på!

Enarsson Sr hade fixet tacobuffe, tackar!

Veckan

Ikväll Tisdag Fysträning med Åsa
Onsdag OBS! Samling 18.00, domargenomgång med Dan Berg
Torsdag fotboll i DINA hallen
Lördag match mot Valbo på Strömvallen.



  • Seriepremiären närmar sig! 18 dagar för våra spelare att hitta toppform samt bli av med krämpor..
  • Ikväll Champions League, underbart!
  • HuFF förlorade mot Västerås IK i seriepremiären med 3-2. Tänk, Västerås som vi vann mot med 16-4!! Futsal och fotboll är INTE samma sport, tydligt exempel.
  • Westbergs Kalrberg vann mot Falun, 0-1.
  • Gefle förlorade mot Elfsborg, tung start för dem i årets allsvenska.
  • Lokalt och våra seriekonkurrenter:  Norrala vann mot våra seriekonkurrenter Ljusdal med 4-2 i DM, grattis! Delsbo vann mot Kilafors med 3-2. Trönö förlorade lite oväntat mot Vismarå med 4-2 och Forsa förlorade mot Hällbo med 2-0. Bergvik krossade Sandarne med 11-1, Bollnäs vann mot Iggesund med 6-2.
  • Gliringarna med mitt inhopp i helgen fortsätter att hagla....Med all rätt. MEN, ang. mitt långskottsförsök. Till mitt försvar: Tänk att det bara var jag som, medans jag tog emot Terjes korta frispark, såg att Huges målvakt stod två meter felplacerad till sin vänstra sida och 1,5 meter för långt ut samt hade tyngden på sitt vänstra ben och att om jag bara hade träffat målet högt till hans högra sida hade det vart mål..... Att jag sedan inte kunde utföra skottet i min nuvarande status är en annan femma..hahahah





Provdags i tränarutbildningen. två helger i rad ska vi nu testas på det vi gått igenom de 20 dagars utbildning vi gått.

Basutbildningen är uppbyggd av följande delmoment:

  • Avspark - Ledarskap, Barnet i centrum, "Fotbollens spela, lek och lär"
    (1 dag)
  • Bas 1 - Ledarskap 1, Spelförståelse 1, Teknik 1, Målvaktsspel 1 och Träningslära 1 (fyra 1-dagarskurser)
  • Bas 2 - Ledarskap 2, Spelförståelse 2, Teknik 2, Målvaktsspel och Träningslära 2 (fyra 2-dagarskurser)
  • Diplomkurs Bas - Teoretisk och praktisk tillämpning av de ämnesområden som behandlats på Avspark, Bas 1 och Bas 2. (4 dagar)

För att bli antagen till Diplomkurs Bas måste man ha genomgått Avspark, Bas 1 & 2. Man måste även ha minst två års tränarpraktik.

 

Slutligen, en artikel ur DN jag gillar, säkerligen också Henrik:

Varför misslyckades värvningen av spelaren som öste in mål i division 3 och varför blommade den supersnabba talangen från juniorlaget aldrig ut i allsvenskan?

Nu kan forskare vid Karolinska institutet ge svaret på de frågor som fått otaliga fotbollstränare att uppgivet slita sitt hår.

–Man kan ha rätt fysisk styrka, snabbhet och bollsinne men det som skiljer ut de riktigt bra spelarna är det diffusa som brukar kallas speluppfattning, att läsa spelet, att alltid stå på rätt plats och att vara en måltjuv. Det som ansetts som något mytiskt har vi för första gången lyckats mäta, säger Torbjörn Vestberg som är psykolog och huvudförfattare till studien som publiceras i tidskriften Plos One.

Forskarna har tagit standardtest för att mäta demens och adhd, men i stället undersökt vad det är som är så bra hos de bästa spelarna.

De började med att testa 57 svenska elitspelare och upptäckte snabbt att de hade bättre resultat på psykologtestet som mäter kognitiv beslutsförmåga än spelare i divison 1.

2008, inleddes en fördjupad studie på 26 spelare i allsvenskan och superettan.

–Efter två och en halv säsong kunde vi se att de som haft bäst resultat på testet hade gjort mest mål och assist. Ju högre testresultat, desto bättre gick det på fotbollsplanen.

Torbjörn Vestberg tror att metoden kan få stor betydelse för all idrott men särskilt inom komplexa lagsporter.

–Den fotbollsklubb som inte hakar på detta kommer att halka efter. För rika klubbar är det en hjälp att värva rätt spelare som klarar tempot på en högre nivå. Fattiga klubbar kan lära sig hur de utnyttjar sitt spelarmaterial på bästa sätt.

Resultaten visar nämligen att det krävs olika mentala förmågor på olika positioner i laget.

Ola Andersson som är före detta sportchef i AIK och nu arbetar med schweiziska FC Zürich säger att metoden ser otroligt intressant ut.

–Speluppfattningen är den enskilt klart viktigaste egenskapen. Om du tittar på Barcelona så har alla spelare en osannolik speluppfattning. Ändå har vi tränare inga metoder alls för att mäta detta och är i stort sett tvingade att lita på magkänslan, säger Ola Andersson.

Hans ”lite orealistiska dröm” är att ställa upp med tio utespelare som inte kan springa men som vinner ändå för att de alltid står rätt.

–Det är tidigt att säga om detta är svaret, Men Torbjörn Vestberg har ett mycket kvalificerat team forskare runt omkring sig och jag kan lova att många klubbar följer det här väldigt noga. När det gäller musklerna vet vi ner på cellnivå vad som händer, men när det gäller huvudet vet vi ingenting. Jag är jätteintresserad av att titta vidare på det här och vi har beslutat att delta i ett fortsatt test med spelare i FC Zürich.

Varken Ola Andersson eller Torbjörn Vestberg tror att det är meningsfullt att testa allt för unga spelare. Förklaringen är att de delar av hjärnan som styr kognitivt beslutsfattande hör till det som utvecklas senast.

–Det händer mycket mellan 10 och 15 års ålder och för de flesta peakar det vid 19. Det kan komma ännu senare vilket förklarar begreppet med ”late bloomers” där en spelare plötsligt får allt att stämma, säger Torbjörn Vestberg.

Han menar att testet också är bra för den enskilde spelaren. Den som tidigt inser sina egna styrkor och svagheter har en möjlighet att kompensera med träning.

–Det här diskvalificerar ingen. Däremot kan det hjälpa människor att hitta rätt väg till framgång.





Tjingeling!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0